După Spania și Irlanda, majoritatea UE va recunoaşte Palestina?

După Spania și Irlanda, majoritatea UE va recunoaşte Palestina? Sursa foto: Pixabay

Palestina, un punct fierbinte. În acest moment, țările UE par împărțite în ceea ce privește recunoașterea statului palestinian. Unii experți cred însă că măsurile luate de Madrid și Dublin ar putea provoca un efect de undă.

Decizia Irlandei și Spaniei de a recunoaște oficial statul palestinian, împreună cu Norvegia, ar putea declanșa un efect de domino care ar determina majoritatea țărilor Uniunii Europene să se declare în favoarea acestei soluţii. Aceasta este ipoteza la care au ajuns experții Euronews. Cu toate acestea, Germania continuă să mențină o poziție precaută, iar Comisia Europeană a preferat să se distanțeze, declarând că nu are niciun rol în această problemă.

Viceprim-ministrul belgian: „Trebuie să urmăm exemplul Irlandei și Spaniei”

Este probabil ca țările care recunosc oficial Palestina să facă acest lucru pe baza granițelor stabilite în 1967. Primele decizii oficiale vor sosi pe 28 mai, la șapte luni după izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, în care şi-au pierdut viaţa cel puțin 35.500 de palestinieni și 1.470 de israelieni.

James Moran, cercetător la Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) din Bruxelles, consideră că este probabil ca Belgia, Malta și Slovenia să calce pe urmele Irlandei și Spaniei. Vicepremierul belgian Petra De Sutter, care a condamnat acțiunile Israelului în Gaza, a explicat pe platforma X că Belgia trebuie să urmeze exemplul Irlandei și Spaniei. „Dacă alte cinci țări ar recunoaște Palestina ca stat – observă el – majoritatea celor 27 de țări ale UE ar fi pentru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un prim pas către o soluție cu două state?

Potrivit lui Moran, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, ar mai putea afirma că, deși nu există încă o poziție comună între statele membre, deciziile de la Dublin și Madrid reprezintă „un semnal de mișcare către un orizont politic mai clar pentru palestinienii”. Și o bază pentru o „inițiativă serioasă viitoare privind discuțiile care vizează o soluție cu două state”.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe al UE a insistat că „recunoașterea Palestinei nu este o competență a UE: este o decizie luată de două state membre și nu depinde de noi să o comentăm”.

Totuşi, potrivit lui Moran, pasul făcut de Irlanda și Spania ar putea contribui la restabilirea „unei părţi a credibilității UE” în ​​ochii lumii arabe. Asta după luni în care mulți au avut sentimentul unei politici de „standarde duble”, comparând poziția Uniunii față de Gaza și Ucraina.

În cadrul UE, Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, România, Polonia, Slovacia și Suedia au făcut deja progrese către recunoașterea statului palestinian. Iniţiative obstacolate de guvernul de la Tel Aviv, care consideră că acest lucru va „alimenta instabilitatea” și va împiedica orice perspectivă de pace în Orientul Mijlociu

„Un semnal concret pentru ambele părți implicate”

Edouard Rodier, directorul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a definit anunțul de miercuri o „mișcare simbolică” de mult așteptată. „ În acelaşi timp este un semnal concret pentru partea mai puternică, Israelul, și pentru palestinieni - a observat el - că situația actuală nu poate continua așa. Egalitatea de statut între cele două părți este un pas înainte către o soluție de pace, pe care o dorim mult în calitate de lucrători umanitari care trebuie să facă ordine după fiecare nou război”.

Şi europarlamentarul irlandez Barry Andrews (PPE) consideră ziua de ieri ca fiind una „istorică” pentru Irlanda și este de părere că acum, UE trebuie să urmeze exemplul Dublinului „pentru a acorda o șansă păcii și soluției cu două state”.

În Germania există o dezbatere aprinsă cu privire la problema palestiniană

Şi alte țări UE sunt în favoarea soluției cu două state, deși au opinii diferite cu privire la cel mai bun mod de abordare a acesteia; unii, cum ar fi Germania și Țările de Jos, cred că ar trebui ca acest lucru să se realizeze prin discuții directe între Palestina și Israel. Deputatul german Moritz Körner (Renew), președintele Partidului Liber Democrat Liber (FPD) din Parlamentul European, a criticat pozițiile social-democraților germani (SPD) care cer recunoașterea statului palestinian: „După ce Hamas a ucis brutal, a violat și a răpit sute de oameni, răspunsul exponenților SPD este să le recunoască suveranitatea”.

Menținând o poziție mai diplomatică, Ministerul german de Externe a declarat miercuri într-o conferință de presă că „fiecare țară va lua propria poziție” în această problemă. „Un stat independent pentru Palestina rămâne scopul politicii externe germane, o soluție cu două state le-ar oferi palestinienilor și israelienilor o viață în pace, unul lângă altul”, a adăugat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin. În Portugalia, noul prim-ministru Luis Muntenegru a declarat că țara „nu va merge până la capăt”, așa cum a făcut Spania, dacă nu va exista o abordare concertată din partea UE.