Comisia Europeană prevede prăbușirea inflației, în ciuda scumpirii petrolului

Comisia Europeană prevede prăbușirea inflației, în ciuda scumpirii petrolului Sursa foto: Dreamstime.com

Comisia Europeană prevede prăbușirea inflației, în ciuda scumpirii petrolului, până la doar 2,2% în UE, deoarece alegătorii invocă îngrijorările privind creșterea prețurilor.

Prăbușirea inflației, scenariul Comisiei Europene

Date mai bune decât era prevăzut, sugerează că inflația se va înjumătăți în acest an, în ciuda creșterii prețurilor la materiile prime importante, precum petrolul, conform previziunilor Comisiei Europene.

Previziunile publicate miercuri dimineață arată un optimism tot mai mare cu privire la starea economiei, în vreme ce alegătorii, îngrijorați de creșterea prețurilor, se pregătesc să meargă la vot.

"După un 2023 foarte dificil, am întors pagina", a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, prezicând pentru anul acesta o creștere de 1% în întregul bloc, dar a adăugat: "Cu două războaie care continuă să facă ravagii nu departe de casă, riscurile negative au crescut".

Ne puteți urmări și pe Google News

Europenii vor să scape de inflație

Abordarea creșterii prețurilor este considerată problema principală înaintea alegerilor europene din iunie. Potrivit unui sondaj exclusiv publicat de "Euronews" în martie, mai mult de două treimi dintre europeni afirmă că trebuie să fie o prioritate.

Comisia Europeană

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia UE prevede acum că inflația din UE va scădea la 2,7% în acest an, după ce a atins un maxim de aproximativ 10%, în urma impactului pandemiei și a războiului Rusiei din Ucraina asupra economiei.

Politică restrictivă a BCE pentru prăbușirea inflației

Abordarea acestor probleme a determinat Banca Centrală Europeană, care ar trebui să mențină inflația din Zona Euro la 2%, să ridice ratele dobânzilor la niveluri record, iar consiliul său de conducere a declarat în aprilie că politica sa va rămâne restrictivă, "atât timp cât va fi necesar" .

Prețurile la energie sunt în continuare în creștere, dar piețele mai liniștite pentru alimente și alte produse reduc presiunile inflaționiste, a declarat Comisia UE, adăugând că economia UE a creat două milioane de locuri de muncă, anul trecut.

(Articol: Jack Schickler, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)