Editura Evenimentul si Capital

După populism, o nouă năpastă - Adhocrația - improvizația, bunul plac, ignorarea profesioniștilor și a rațiunii

Autor: | | 0 Comentarii | 691 Vizualizari

Cea mai mare amenințare internă a sistemului democratic, inclusiv în zona europeană, este considerat a fi astăzi populismul. Căutarea principalelor teme și elemente pe care și le dorește populația, construcția unui program simplist pentru a fi pe placul maselor și a culege voturi, crearea de programe în 5 puncte pentru a câștiga alegerile, nu pentru a le implementa, ulterior guvernarea cu ochii la mass media și la sondajele de opinie – care duce la mediocrație și mediacrație - nu este decât o formă de a perverti democrația.

O asemenea abordare evită fundamental ideea de a aborda o viziune a lumii pe care vrei să o creezi pentru semenii tăi, de a o descrie într-un program politic, cu resurse și mecanisme pentru a ajunge la realizarea în realitate a viziunii prezentate și, ulterior, convingerea unei majorități din concetățenii tăi să îmbrățișeze acea viziune și programul tău pentru a implementa viziunea propusă.

Astăzi, o nouă năpastă se revarsă tot mai mult asupra lumii: adhocrația. Este vorba despre o formulă de guvernare individualistă, preponderent unipersonală, mai degrabă autocratică, a unor lideri voluntari și excesiv de puternici, cu abordări complet nedemocratice – deși imită sau caricaturizează democrația – care ajung nici măcar să nu mai explice, să argumenteze sau să convină deciziile cu structurile legale de conducere democratică a unei organizații, instituții sau chiar a unei țări, obligând aparatul executiv să aplice niște reguli, niște percepte și decizii pentru că „așa vreau eu” sau pentru că „așa am spus eu”, liderul. O formă de improvizație absolută, de happening în conducerea unui stat care frizează impredictibilitatea, bunul plac, întâmplarea, de ce nu starea de spirit a decidentului suprem și exclude din start birocrația, profesioniștii, raționalitatea, bunul simț, nu mai vorbim despre studii de impact și evaluarea consecințelor unor acte de decizie. Diletantism absolut.

Conceptul de adhocrație ca formă de organizare și conducere flexibilă, adaptabilă, informală a unei organizații, care presupune creativitate, adaptare și flexibilitate, în același timp eficiență și reacție imediată la evoluțiile de mediu și de context, a fost introdus de către Warren Bennis în cartea sa din 1968 Societatea Temporară, fiind popularizat de Alvin Toffler în Șocul Viitorului și e folosit pe scară largă astăzi în organizații și structuri online, cu precădere după apariția social media. El a fost definit și dezvoltat în spațiul academic de către Henry Mintzberg. Firește că adhocrația aplicată, pe care o vedem astăzi tot mai mult profesată de unii lideri politici și de stat, nu are nimic de a face - decât fasonul și maniera de abordare - cu adhocrația teoretizată în Șocul viitorului.

De ce s-a transformat adhocrația în amenințare la adresa sistemului democratic și tinde să ocupe repede prima poziție în rândul amenințărilor care sunt menite să distrugă democrația liberală? Pentru că preia criteriile adaptării creative, a flexibilității extreme și spontaneității individuale dar le rezumă la acțiunea unui lider individual, favorizând excesul de voință și perfecta impredictibilitate în decizii și le transpun în politică de stat, uneori în politici care afectează un număr mare de oameni și influențează crucial politica externă și relațiile internaționale, dacă liderul respectiv ajunge să aibă influență la acest nivel. Rezultatul poate fi dezastruos.

Principala caracteristică a democrației este inclusivitatea, capacitatea ca deciziile să fie cunoscute, explicate, acceptate și susținute de o largă majoritate de oameni, conștient, cu cunoașterea deplină a consecințelor acestora. Acest tip de echilibru și mecanism de susținere a deciziilor pe care-l realizează birocrația și traseele funcțional-instituționale în societățile democratice, împreună cu mecanismele de filtrare a ideilor și prezentare a impactului, consecințelor și efectelor secundare negative a unei idei sau acțiuni, permit decizii luate în cunoștință de cauză, pe baza evaluărilor profesioniste nepartizane, prin alegere rațională cu considerarea deplină a opțiunilor și alternativelor oferite de un aparat care are înmagazinată experiența și memoria acțiunilor trecute și cunoașterea pentru estimarea rezultatelor viitoare a oricărei decizii propuse. Or, tocmai această caracteristică a democrației, care a creat avantaje de evitare a conflictelor interne și asumare la nivelul întregii organizații sau stat a unei decizii, este eludată de adhocrația individualistă, de voluntarism și improvizația în conducere, de întâmplare și umori de moment ale unor lideri.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: adhocratia, iulian, chifuStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate