„Fluxurile migratorii s-au diminuat în timpul restricțiilor legate de COVID-19”, migranții aflându-se „în mare măsură” incapabili să se deplaseze, a arătat Europol într-un raport dat publicității vineri și citat de AFP.

„O relaxare a restricțiilor de călătorie și deplasare va duce probabil la o creștere a mișcărilor migranților ilegali”, a arătat agenția cu sediul la Haga.

Europol a subliniat că întărirea controalelor la frontierele din interiorul Uniunii Europene a dus la o deplasare a activităților de contrabandă de la căile de transport aeriene la cele terestre și maritime.

„Ambarcațiunile de mici dimensiuni sunt din ce în ce mai utilizate pentru traversarea frontierelor fluviale. Imigranții sunt astfel introduși clandestin, fiind ascunși în tiruri și trenuri de marfă care încă mai traversează granițele”, a explicat agenția.

În plus, restricțiile de deplasare în Eruopa ar putea complica folosirea mâinii de lucru sezoniere în sectorul agricol și să sporească cererea de imigranți clandestini, prezenți deja în anumite regiuni, a mai avertizat Europol.

Agenția se mai teme și că închiderea stabilimentelor care oferă servicii sexuale în țările unde aceste activități sunt reglementate va intensifica exploatarea sexuală.