După moartea Reginei Elisabeta a II-a, un fost teritoriu britanic anunță că vrea să renunțe la monarhie

Sursă: Khwaneigq | Dreamstime.com

Unul dintre fostele teritorii ale imperiului britanic, Antigua și Barbuda, a anunțat că vrea să organizeze un referendum pentru a renunța la monarhie și a trece astfel la republică. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul statului, imediat după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Prim-ministrul Gaston Browne din Antigua și Barbuda, unul dintre cele 56 de state aflate sub coroană britanică, a declarat că va cere un referendum pentru a renunța la monarhie și pentru a trece astfel la republică în următorii trei ani.

Deși a Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul lui Charles al III-lea ca nou Rege, imediat după acesta a anunțat că va face eforturi pentru un referendum pentru a trece la statutul de republică, după ce a indicat o astfel de mișcare și la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.

Antigua și Barbuda este una dintre cele 14 țări din Caraibe care au păstrat monarhia ca formă de stat.

În acest sens, Browne a declarat că „Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”.

Antigua și Barbuda vrea să renunțe la monarhie

Când a fost întrebat despre momentul în care crede că va se va renunța la monarhie, prim-ministrul a menționat că aceasta va avea loc în următorii trei ani. El a mai declarat că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

Sursa: Wikipedia

În luna aprilie a acestui an, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, cel de-al patrulea copil al Reginei Elisabeta a II-a și soția lui, ca să-și folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.

Atunci, prințul Edward a fost criticat pentru că nu a luat notițe și a glumit în timp ce prim-ministrul vorbea.

La rândul lor, William și Kate au fost acuzați că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulțimea adunată printr-un gard de sârmă.

Imediat după, manifestanții i-au acuzat că beneficiază de „sângele, lacrimile și sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnați să recunoască că economia britanică a fost „construită pe spatele” locuitorilor din Bahamas, potrivit The Guardian.