După întâlnirea de la Bruxelles, preşedintele sârb promite să nu recunoască niciodată Kosovo

Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO .Sursă: Belish | Dreamstime.com

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a promis să nu recunoască niciodată Kosovo, după ce a refuzat să semneze un pact promovat de UE care urmărea normalizarea relaţiilor dintre cei doi foşti duşmani. Liderii sârb şi kosovar s-au întâlnit luni la Bruxelles după intense presiuni ale Uniunii Europene pentru ca ei să cadă de acord asupra unui plan care fixează cadrul unei potenţiale normalizări a relaţiilor şi o "recunoaştere de facto" a Kosovo de către Serbia.

În ciuda asigurărilor din partea oficialilor europeni privind aprobarea dată de cele două părţi unui acord de principiu. negocierile nu au reuşit, Pristina şi Belgrad imputându-şi reciproc răspunderea pentru impas şi declarând că mai rămân de rezolvat multe puncte. Şeful statului sârb s-a adresat marţi seara opiniei publice din ţara sa, declarând că el nu va recunoaşte niciodată Kosovo şi nu are nicio intenţie să ajute acest teritoriu să intre în Naţiunile Unite. "Atâta timp cât voi fi preşedinte, nu voi semna şi nici voi accepta o recunoştere oficială sau oficioasă a Kosovo sau intrarea Kosovo în ONU", a declarat el la televiziunea sârbă.

Următoarea întâlnire, pe 18 martie

Serbia refuză să recunoască indepedenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie a cărei populaţie este în mare majoritate albaneză. De la războiul sângeros dintre rebelii independentişti albanezi şi forţele sârbe, care a luat sfârşit cu bombardamentele NATO la sfârşitul anilor 1990, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad s-au tensionat. Aleksandar Vucic a declarat totuşi că e gata să discute alte subiecte, dar numai dacă Kosovo acceptă crearea unei Asociaţii a municipiilor populate majoritar de sârbi, care ar da sârbilor din Kosovo o anumită autonomie.

"Sunt deschis la tot restul, dar nu numai pentru că acest lucru ne va ajuta să înaintăm pe calea europeană, ci şi pentru că este bine pentru relaţiile dintre sârbi şi albanezi". Dar pentru prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, orice acord trebuie să prevadă recunoaşterea sub o formă sau alta a indepedenţei Kosovo. Înaintea întâlnirii de la Bruxelles, un înalt oficial european declarase că cei doi foşti inamici au acceptat deja proiectul ţinut secret până la publicarea lui luni seara.î, potrivit lefigaro.fr

O nouă întâlnire a liderilor sârb şi kosovar sub auspiciile UE este programată pe 18 martie în Macedonia de Nord. Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru o parte a celor 6,7 milioane de sârbi care consideră acest teritoriu drept leagănul naţional şi religios al ţării lor. Kosovo are circa 120.000 de sârbi din cele 1,8 milioane de locuitori ai săi şi mulţi dintre ei refuză să fie loiali Pristinei, cu încurajările Belgradului. Acest lucru se întâmplă mai ales în nordul acestui teritoriu, aproape de frontiera cu Serbia, teatrul unor frecvente ciocniri şi manifestaţii.

 

(Traducere Rador)