După generalul SRI Florian Coldea, următoarea victimă a lui Sebastian Ghiță este judecătoarea Camelia Bogdan | ANTI-OPINIE
- Mirel Curea
- 10 februarie 2017, 00:00
Cine s-ar fi gândit în dimineața zilei de miercuri, 8 februarie, că vreo veste ar putea trece înaintea celor despre moțiunea de cenzură, despre verdictul CCR de respingere a sesizării privind Ordonanța de urgență 13 făcută de președintele Klaus Iohannis, sau despre resorturile și perspectivele demonstrațiilor de stradă.
Eu unul, nu! Când colo, bomba a venit de unde m-aș fi așteptat mai puțin: de la Consiliului Superior al Magistraturii. Un comunicat oficial a anunțat că Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti și că aceeași Secţie pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”. Decizia poate fi, însă, atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecătoarea Camelia Bogdan, prezentată ani la rândul de către presa Cooperativei DNA-SRI ca personificare a ciocanului cu care însăși Justiția bate în masă, când îi trimite pe corupți la ocnă, a fost, așadar, exclusă din magistratură! Să vedem motivele!
În urmă cu un an, Grupul de Investigații Politice (GIP) a dezvăluit cu probe faptul că, „în timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în Dosarul ICA și a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov în cadrul unui program finanțat de același minister. La câteva zile după revenirea din sejur, judecătoarea Bogdan a dat o sentință definitivă în favoarea Ministerului Agriculturii.” Această dezvăluire a GIP a făcut obiectul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară și a dus, după toate aparențele, la decizia de excludere pronunțată Secţiei pentru judecători a CSM. Spun „după toate aparențele”, pentru că am serioase motive de îndoială cu privire la motivele adânci ale deciziei.
La începutul acestui an, în seria unor dezvăluiri care au aruncat în aer personalități și instituții, Sebastian Ghiță nu a ocolit-o nici pe judecătoarea Camelia Bogdan. Să ne reamintim cele declarate de Ghiță despre ea: „Sunt multe persoane cărora în aceşti 10 ani li s-au făcut mari nedreptăţi. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte şi ştiu cât de nedrept, incorect au fost aranjate şi măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Şereş, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliţi milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voinţa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan şi judecatorul Mustaţă, felul în care s-a măsluit dosarul Voiculescu- Bendei, felul în care s-a arajat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea.” În continuare, magnatul ploieștean a adăugat: „Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultați-l vă rog pe fostul președinte Traian Băsescu ce povestește despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfășurate în prezența lui Coldea, Kovesi, Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiție, atunci nu mai am ce spune!”
În același context a fost redată și o conversație stupefiantă, purtată de Traian Băsescu cu un interlocutor rămas, până acum, necunoscut.
„Interlocutor necunoscut: - Şi aveţi înregistrări cu toţi?
Traian Băsescu: - Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă (n.m. - judecătorul arestat, ca să poata intra Camelia Bogdan în locul său în procesul ICA, în care a fost judecat și condamnat Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare) din complet. Interlocutor necunoscut: - Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Traian Băsescu: - Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun! Interlocutor necunoscut: - Probleme cu dosarul Voiculescu?
Traian Băsescu: - Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea care, cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea, mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau, am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.”
În această înregistrare, Traian Băsescu arată clar faptul că a știut dinainte cum urma să fie condamnat Dan Voiculescu de către judecătoarea Camelia Bogdan, la 10 ani de închisoare: intrând în judecarea dosarului în locul magistratului Stan Mustaţă, arestat tocmai în vederea acestei înlocuiri. Totul, în baza unui aranjament al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și al fostului șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea.
La numai o zi, procurorii Parchetului General s-au autosesizat cu privire la înregistrare și au început cercetarea penală „in rem” pentru fapte de abuz de serviciu: „Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi o altă persoană,(...) în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianuarie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.”
Astfel, persoanele vizate de dosarul penal deschis de procurorii Parchetului General vor fi fostul președintele Traian Băsescu, directorul executiv al SRI, Florian Coldea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București. Din această cercetare este foarte probabil ca cea mai șifonată, strict în sens penal vorbind, să iasă exact judecătoarea Camelia Bogdan. La faza „in personam”, următoare celei „in rem”, este posibil ca judecătoarei Camelia Bogdan să-i fie aduse, în stil mare, o serie de acuzații deosebit de grave, care decurg din fapta unui judecător de a condamna o persoană, nu în baza adevărului judiciar temeinic probat, ci la ordin.
În acest caz, decizia Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, aceea de a o exclude din magistratură pe judecătoarea Camelia Bogdan, capătă o cu totul altă semnificație. Decizia devine o măsură preventivă, prin care CSM vrea să fie delimitat de judecătoarea de la Curtea de Apel București în momentul în care se vor formula acuzațiile respective.
Peste toate, în încheiere, nu mă pot abține de la a-mi manifesta speranța ca tinerii magistrați, neatinși încă de morbul „justiției în câmp tactic”, să urmărească cu atenție cazul judecătoarei Camelia Bogdan și să tragă concluzii care pot fi extraordinar de prețioase pentru carierele lor și demnitatea lor.