După eșecul referendumului, parlamentarii vor să oficializele uniunile gay

După eșecul referendumului, parlamentarii vor să oficializele uniunile gay

​„Parteneriatul civil” din discursul public se va numi „uniune consensuală”. În proiect se spune clar că partenerii de același sex nu pot adopta copii

La două zile de la eșecul Referendumului pentru familia tradițională, politicienii români au pornit, în spațiul public, dezbaterile despre proiectul de lege al parteneriatului civil. În UE, doar legislațiile a șase țări permit încheierea de parteneriate înregistrate: Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, iar în România e pe cale să de adopte un proiect de lege în acest sens.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat, zilele trecute, că săptămâna viitoare va fi depus în Parlament un proiect de lege în privința parteneriatului civil. Ministrul a declarat că inițiativa va fi susținută de tot spectrul politic. Știrea a fost confirmată chiar a doua zi, prin apariția proiectului.

Liber la căsătoriile între persoanele de același sex

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, Evenimentul zilei a primit, în exclusivitate, proiectul pe care au discutat PSD și ALDE în privința parteneriatului civil. Coaliția nu și-a însușit proiectul de lege al parteneriatului civil, îl va iniția, după ce vor mai fi aduse unele modificări, până cel târziu luni. De ademenea, autorii proiectului au inițiat discuții cu PNL și USR pentru a avea inițiatori din tot spectrul politic. Astfel, draftului îi pot fi aduse anumite modificări până să fie depus în Parlament. Proiectul a fost făcut după discuții cu CNCD și organizații ale comunității LGBT și are modificări propuse de deputatul Florin Petre Manole și de eurodeputatul Renate Weber.

În articolul 1 al proiectului este prevăzută „căsătoria” între persoane de același sex. „Uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie”, se arată în proiect. Parteneriatul este definit ca o uniune consensuală, care reprezintă „asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civilă”.

Partenerii civili de același sex nu au dreptul de adopție

Deși draftul proiectului în privința uniunii consensuale prevede căsătoriile între persoane de același sex, acesta nu permite și adopția în cazul cuplurilor homosexuale. „Partenerii civili de același sex nu au dreptul la adopție”, se specifică în document. De asemenea, în text se menționează că partenerul de sex diferit poate adopta un minor, în cazul în care a participat la creșterea acestuia, însă nu și în cazul cuplurilor formate din persoane de același sex.

Abrogarea definiției familiei din Codul civil

Parteneriatul civil, care ar permite uniunile între persoanele de același sex vine în contradicție cu Codul civil, care este o lege organică ce poate fi modificată de Parlament. Contradicția vine tocmai din apariția termenului „familie” în definirea uniunii consensuale, în opoziție cu deja celebrul articol 48 din Constituție. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a transmis că orice tentativă de modificare a Codului civil pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex este neconstituțională, având în vedere decizia 580 din 2016 a Curții Constituționale. Președintele CNCD a afirmat că cei care susțin această modificare „manipulează”.

Cum se încheie o uniune consensuală

Starea civilă. Proiectul prevede trei criterii pentru o uniune consensuală: parteneri majori și necăsătoriți, dintre care cel puțin unul să fie român. Uniunea consensuală se încheie de către ofiţerul de stare civilă. Viitorii parteneri fac în scris o declarație de uniune consensuală prin care dau asigurări că și-au comunicat reciproc starea de sănătate și că nu există impedimente legale la încheierea parteneriatului. Partenerii se prezintă la starea civilă cu copii de pe certificatele de naştere și documente care atestă că nu se află într-o altă formă de de protecţie juridică a familiei (pact civil de solidaritate, uniune consensuală sau căsătorie).

Divorț înainte de căsătorie. Parteneriatul civil este diferit de căsătorie, fiind mai ușor de implementat. Proiectul de lege în privința parteneriatului civil prevede că, în cazul în care un cuplu dorește să se căsătorească, în timp ce se află într-o uniune consensuală, trebuie mai întâi să demareze procesul de încetare a parteneriatului civil.

Luna de miere ține 5 zile. Într-o uniune consensuală, fiecare partener își păstrează numele de dinainte de încheierea parteneriatului. După încheierea contractului, cuplurile beneficiază de 5 zile de concediu cu plată, ca și în cazul căsătoriilor civile reglementate de Codul Civil. De asemenea, unui partener i se acordă 3 zile de concediu cu plată și în cazul decesului jumătății sale.

Partenerii au drepturi de soți

Proiectul de lege în privința uniunii consensuale prevede drepturi pentru parteneri asemănătoare cu cele dintr-o căsătorie. „Partenerul aflat în întreținerea partenerului asigurat beneficiază de asigurare medicală în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, obţinând calitatea de coasigurat. În cazul spitalizării sau decesului unuia dintre parteneri, celălalt partener este considerat aparţinător şi membru de familie”, se arată în textul proiectului. Partenerii pot primi moșteniri și pensie de urmaș în caz de deces.

BOR dezaprobă parteneriatul civil

Reprezentanții BOR au declarat că dezaprobă „ferm” legalizarea parteneriatelor civile, care reprezintă primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de aceleași sex. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt ai Patriarhiei, a susținut că „este vorba despre o „inutilă suprapunere cu instituția căsătoriei” și un „surogat al căsătoriei pentru cei care își doresc să pornească la drum împreună neasumând integral acest lucru”.