Evenimentul Zilei > Justitie > După ce Gabriel Oprea a apărut în dosarul edilului, Arestarea lui Onţanu a dus la inculparea „Nababului de la Metrorex”
După ce Gabriel Oprea a apărut în dosarul edilului, Arestarea lui Onţanu a dus la inculparea „Nababului de la Metrorex”

După ce Gabriel Oprea a apărut în dosarul edilului, Arestarea lui Onţanu a dus la inculparea „Nababului de la Metrorex”

Procurorul care se ocupă de cazul primarului este acelaşi care anchetează moartea poliţistului din coloana oficială a fostului vicepremier. Din dosar reiese că, din terenul care trebuia să fie şpaga edilului, 1.000 mp au ajuns la Gabriel Oprea, iar restul de 500 mp la Aurel Radu. Deocamdată, nu e clar dacă primarului i-a rămas ceva

Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2006 — 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar de drepturi litigioase, care este şi denunțător. Edilul a aprobat, în schimb, reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp.


Un interpus e arestat, celălalt, nu

După emiterea titlului de proprietate pentru 11.774 de metri pătrați din strada Barbu Văcărescu 243-271, Onțanu ar fi primit, prin doi interpuşi, o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, formată din două loturi. Interpușii indicați de Onțanu au fost avocata Loredana Radu, arestată şi ea în dosar, care a primit 1.000 mp, și o altă persoană, ce a intrat în posesia a 500 mp, care este liberă. Potrivit unor surse apropiate cauzei, al doilea interpus este Aurel Radu, fostul director general al Metrorex. Aceleaşi surse ne-au precizat că între cei doi Radu nu există o legătură de rudenie, ci doar potrivire de nume.

„Nababul de la Metrorex”

Aurel Radu, alias „Nababul de la Metrorex”, este cunoscut ca un bugetar de lux, pentru că, deşi a lucrat mult la stat, a reuşit să acumuleze o avere fabuloasă. El a demisionat din funcţia de director general la Metrorex, în 2015, după ce presa a relatat că procurorii DNA au făcut percheziţii, fiind suspectate fapte de corupţie în cazul licitaţiei prin care compania a vrut să cumpere peste 50 de trenuri de metrou, şi că din alte vagoane, cumpărate deja, cădeau şuruburi şi lipseau piese, situaţia fiind şi în atenţia DNA.

Aurel Radu a făcut cerere să se angajeze la Metrorex pe 6 august 2012, solicitând să fie încadrat în funcţie „conform pregătirii sale”. Specialiştii departamentului de Resurse Umane al Metroului au stabilit că „Domnul Radu Aurel poate ocupa funcţia de inginer IV, conform prevederilor C.C.M în vigoare”, adică stagiar.

„Marian Vanghelie, cel care îl protejează pe Radu, a făcut presiune la directorul Metrorex de la acea vreme, Gabriel Constantin Sburlan, să îl numescă pe Aurel Radu şef peste investiţii. În noiembrie 2012, a fost numit director general”, au dezvăluit atunci, pentru EVZ, surse din cadrul Metrorex.

Numele lui Aurel Radu este asociat şi cu Dosarele Microsoft şi cu ANRP. El a participat la celebra întâlnire a „denunţătorilor” Gheorghe Stelian şi Dinu Pescariu, cu Eugen Bejinariu şi Remus Truică de pe strada Atena din Capitală. Aceasta a avut loc la câteva ore dupa reţinerea primelor pesonaje în cazul Microsoft.Averea nababului

După ce a stat aproape trei ani în fotoliul de director al Metrorex, Aurel Radu a completat ultima declaraţie de avere, anul trecut, în care şi-a trecut salariul, puţin peste 2.000 de euro/lună, şi averea: cinci terenuri intravilane cu o suprafaţă de peste 10.000 mp; două spaţii comerciale şi un apartament în Centrul Istoric al Bucureştiului, plus o casă cu o suprafaţă de 250 mp. Are şi o colecţie ceasuri, care mai de care mai deosebite: valoarea estimată, 100.000 de euro. La fel de scumpe sunt şi bijuteriile şi diamantele pe care le deţine. Pe tablouri a cheltuit 50 de mii de euro. A împrumutat trei persoane fizice şi patru firme, cu peste 600 de mii de euro. În 2013, Aurel Radu a vândut 50% din acţiunile unei firmei cu peste 500.000 de euro. Într-un cont deschis la o bancă austriacă au fost depuşi în acelaşi an 150.000 de euro.


Şefa DNA, Codruţa Kovesi, a fost întrebată de jurnaliștii aflaţi la CSM, unde a fost audiată pentru reînvestirea în funcţie, dacă Gabriel Oprea este vizat în dosarul lui Onțanu. „În acest moment, nu are nicio calitate în dosar”, a răspuns Kovesi.


 

Şoferul, cercetat pentru că a intrat în curtea Beciului Domnesc

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 are în lucru dosarul în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violarea sediului profesional și neglijență în serviciu. Cauza a fost constituită după ce pe 25 martie 2016, în jurul orelor 14:00, numitul M.L.Ș., a pătruns în curtea sediului Arestului Poliţiei Capitalei, cu un autoturism în care se afla Neculai Onțanu, față de care Curtea de Apel București a emis, la aceeași dată, un mandat de arestare preventivă.


FOTO: Aurel Radu este abonat la excursii în MonacoSă fie coincidenţă? Pe 500 mp s-a construit şi Barbu Văcărescu Office

O suprafaţă de 500 de metri pătrați din strada Barbu Văcărescu 243-271 a ajuns la o firmă controlată de Remus Florin Capotă, un magnat imobiliar. Acesta are 42 de ani şi deţine compania Expert RoInvest, prin intermediul căreia a dezvoltat clădirile Cubic Center din Pipera şi Barbu Văcărescu Office pe terenul despre care vorbim şi în care se află restaurantul Sofa. Capotă a făcut afaceri cu soția lui Thomas Lundin, reprezentantul companiei Ericsson care a recunoscut că a mituit politicieni români de rang înalt în ceea ce a devenit „scandalul Ericsson”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.