Evenimentul Zilei > Actualitate > După ce a instigat la ură, un ofițer SRI a fost înaintat în grad și scos de sub urmărirea penală
După ce a instigat la ură, un ofițer SRI a fost înaintat în grad și scos de sub urmărirea penală

După ce a instigat la ură, un ofițer SRI a fost înaintat în grad și scos de sub urmărirea penală

Un ofițer SRI, reclamat cu trei ani în urmă de Institutul „Elie Wiesel”, pentru mesaje instigatoare la ură, după ce a scris pe Facebook să pună cineva o bombă la „institutul acesta diavolesc”, a fost scos de sub urmărirea penală și obligat doar la muncă în folosul comunității.

Potrivit unei postări pe Facebook a Institutului „Elie Wiesel”, plângerea a fost făcută la Parchet în aprilie 2016, iar în octombrie acest an tribunalul a decis scoaterea de sub urmărirea penală și obligația de a presta timp de 60 de zile muncă în folosul comunității.

Mai mult, scriu cei de la Institut, pe parcursul anchetei el a fost avansat de la sublocotenent la locotenent, iar „UM unde activează a transmis la parchet o caracterizare în care se susținea că ofiterul „s-a dovedit corect, sincer și demn de încredere și este un bun profesionist”.

Potrivit dosarului înregistrat pe portalul instanțelor de judecată, cel vizat este încadrat la U.M. 0764 Constanța. Unitatea este a SRI.

El distribuise pe Facebook un articol despre „Elie Wiesel” comentând „vă rog, mergeți unul și puneți o bombă la Institutul acesta diavolesc și împrăștiați cuibul de jidani ce colcăie acolo”.

Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, a declarat că „este primul caz la care avem un rezultat”, în sensul că a fost „o formă de recunoaștere, dar nu penală” a unui mesaj antisemit, scrie hotnews.ro.

El a precizat că dacă ofițerul face ceva cu iz penal, va ajunge direct la închisoare.

Alexandru Florian a mai spus că, în cazul celorlalte dosare, acestea fie sunt în cercetare, fie au fost închise.

De asemenea, el a precizat că nu știe dacă unitatea militară aparține de SRI, arătând că a constatat că acesta e militar pentru că postase imagini îmbrăcat în uniformă militară.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.