După Brexit, ITALEXIT: Când IESE Italia din Zona Euro și UE?

După Brexit, ITALEXIT: Când IESE Italia din Zona Euro și UE?

De la instalarea noului guvern, Italia se află pe un curs politic de coliziune cu Bruxelles-ul. Ruptura este doar o chestiune de timp.

Luni, 6 august, Luigi Di Maio, vicepremierul Italiei, ministru pentru problemele sociale și președintele Mișcării 5 Stele, declara:

„Italia va încerca să se conformeze regulilor bugetare ale Uniunii Europene, însă respectarea lor nu este prioritatea noului guvern, deoarece ele nu trebuie să împiedice punerea în aplicare a reformelor.”

Această poziție, care vine după cea față de imigranți, adoptată de guvernul conduse de Giuseppe Conte sfidând Bruxelles-ul, demonstrează suficient de clar că Italexitul este pe cale să se producă, îmbrăcat în catifea, dar ferm, comentează site-ul Boulevard Voltaire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Di Maio este fidel promisiunilor sale electorale și (ceea ce scapă multora) unei linii politice cât se poate de raționale.

„Regula forte impusă de politica UE este ca o țară membră să se întrebe mereu: ce avem dreptul sau obligația de a face în acest jug bruxellez?”, explică B Voltaire, care adaugă că firesc ar fi să se întrebe: „ce este bun pentru națiune?”

„Cetățenii și prioritățile lor sunt prioritatea noastră”, a spus Di Maio într-un interviu pentru Rai.

Și a adăugat:

„Guvernul italian se va strădui să aplice reformele prevăzute de coaliția aflată la putere, printre care o scădere a impozitelor și o sporire a cheltuielilor cu pensiile și sănătatea. Dacă este posibil, fără a încălca regulile UE, care limitează deficitul bugetar al statelor membre la 3% din Produsul Intern Brut. Dar dacă acest lucru nu va fi posibil, noi tot vom pune în aplicare reformele așteptate de poporul italian.”

În aceste condiții, este greu de prevăzut cum problema ieșirii din Zona Euro, ba chiar și din UE, nu se vor pune cât de curând în Italia.

De altfe, circulă tot mai intens zvonuri despre faptul că puterea de la Roma ar pregăti în mare secret lansarea unei monede proprii, botezată nu Liră, ci BOT (Buoni Ordinari del Tesoro).

Președintele Donald Trump i-a promis premierului britanic Theresa May că de îndată ce Marea Britanie va ieși din UE, Statele Unite sunt gata să-i ofere un tratat economic bilateral privilegiat, pentru a compensa eventualele pierderi.

Recent, premierul Giuseppe Conte a fost la Washington, unde a avut o lungă discuție cu Donald Trump. Ce se știe sigur este că deocamdată a obținut facilități importante la exporturile de mașini italiene în SUA.