Centrul Național de Combatere a Bolilor a decis, pe fondul prevenirii răspândirii gripei aviare, încetarea comerțului negustoresc cu păsări, pentru o perioadă de treizeci de zile. Măsura se aplică începând de astăzi, în toate localitățile României.

De asemenea, autoritățile au decis inclusiv suspendarea comerțului cu păsări vii, tot pentru o lună de zile, de la puii de o zi până la păsările reformă. Vizate sunt toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri sau a altor activități de intermediere. Sunt incluse aici și comercializările directe către crescătoriile de păsări din gospodăriile populației.

Singura modalitate sub care comerțul cu păsări va fi acceptat este sub condiția ca procesul de comercializare să fie realizat de către ferme autorizate cu păsări a căror stare de sănătate să fie atestată de către organele competente.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) și pentru Siguranța Alimentelor, precum și Ministerul Afacerilor Interne vor urmări respectarea acestor măsuri, inclusiv prin demararea unor controale în trafic și la punctele de trecere a frontierei României.

 

 

De asemenea, secretarul de stat pentru Ordine și Siguranță Publică, chestorul general de poliție Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au decis, tot vineri, activități de verificare în trafic a autoturismelor care transportă păsări, precum și controale la locațiile de comercializare a produselor cu risc de transmitere a virusului gripei aviare.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va verifica și controla mijloacele de transport în punctele de trecere a graniței României, pentru identificarea produselor din carne.