După aproape 100 de zile catastrofale, Iadul din La Palma s-a potolit. Pagubele rămase în urmă sunt enorme
- Nicolae Comănescu
- 26 decembrie 2021, 11:05
Vulcanul din La Palma și-a încheiat activitatea care începuse în luna septembrie, dar autoritățile spaniole au așteptat aproape două săptămâni pentru a face marele anunț.
După aproape 100 de zile de la debutul erupției vulcanului din La Palma, Spania, oamenii de știință au anunțat că fenomenul s-a încheiat. Vulcanul Cumbre Vieja a început să arunce lavă, roci şi cenuşă şi a afectat viețile a mii de oameni. El a devenit activ la data de 19 septembrie și și-a încheiat activitatea la data de 13 decembrie. Încă, anunțul oficial al autorităților din Spania a fost făcut în ziua de Crăciun.
Aproape trei luni de dezastru provocat de erupția vulcanului din La Palma
Oficialii au vrut să fie sigură că problemele au dispărut și de aceea nu au vrut să se grăbească să anunțe încetarea activității. „Ceea ce vreau să spun astăzi poate fi spus cu doar patru cuvinte: erupţia s-a terminat”, a declarat sâmbătă, şeful securităţii regionale din Insulele Canare, Julio Perez, într-o conferinţă de presă.
În timpul erupţiei, lava s-a revărsat pe versantul muntelui, înghiţind case, biserici şi multe dintre plantaţiile de banane care reprezintă aproape jumătate din economia insulei. Deşi proprietatea a fost distrusă, nimeni nu și-a pierdut viața. Maria Jose Blanco, directorul Institutului National Geografic din Canare, a declarat că toţi indicatorii sugerează ca eruptia a ramas fara energie, dar nu a exclus o reactivare viitoare.
Multe dintre persoanele care au fost evacuate au putut să se întoarcă la casele lor
Lava a făcut praf aproximativ 3.000 de proprietăţi și acum se întinde pe o suprafață de 1.219 de hectare – echivalentul a aproximativ 1.500 de terenuri de fotbal. Asta arată bilanţului final al serviciilor de urgenţă care au gestionat această criză.
Dintre cele 7.000 de persoane evacuate, majoritatea s-au întors acasă, dar multe case care nu au fost puse la pământ nu mai pot să fie folosite de proprietar, și asta din cauza distrugerii provocare de cenuşă. Pe de altă parte, drumurile de acces către foarte multe plantații sunt blocate, iar accesul se poate face doar de pe mare.