Evenimentul Zilei > Social > După 30 de ani, revin Moromeții pe ecrane! Pe cine o să vedem în rolurile principale
După 30 de ani, revin Moromeții pe ecrane! Pe cine o să vedem în rolurile principale

După 30 de ani, revin Moromeții pe ecrane! Pe cine o să vedem în rolurile principale

Stere Gulea pregătește o continuare a filmului care a făcut istorie în anii ’90. Iată cum au reacționat, după zeci de ani, actorii ce au dat viață celebrelor personaje

Stere Gulea se pregătește de filmări pentru „Moromeții 2”. Regizorul spune că a depășit blocajul provocat de performanța incredibilă a filmului din 1987, „Moromeții”, ce este considerat unul dintre cele mai importante fime românești și, începând de anul viitor, va filma la continuarea cărții lui Marin Preda. „Scenariul scris de mine este o adaptare după „Moromeții 2” și după „Viața ca o pradă”. Practic, este un fel de preluare de ștafetă de la Ilie Moromete, către Niculae. Am ales o altă perioadă istorică, decât cea din carte, 1945-1946, începutul noii ordini politice și istorice. Cred că așa este mai corect, deoarece Marin Preda, atunci când a scris cartea, nu a putut să respecte, din cauza conjuncturii politice, adevărul istoric. Am considerat că ar trebui făcută o reparație și recunoc că Niculae, așa cum a fost el descris de Marin Preda, nu este un personaj pe care l-am putut digera ușor. Din „Viața ca o pradă” am adăugat partea în care Niculae reia școala normală, în anii 1945”, a explicat Stere Gulea pentru EVZ.
„Perioada imediat după război este extrem de interesantă și necunoscută. E perioada în care oamenii trăiseră într-o societate democratică, așa cum era ea, dar, trăiseră cu dreptul la proprietate, libertatea de a vorbi și toate lucrurile astea esențiale, și acum începeau să vadă că unele lucruri sunt interzise, puse sub semnul întrebării. Este perioada de la democrație la dictatură, care se duce până în momentul în care se întâmplă colectivizarea, când țăranul român dispare”, adaugă Stere Gulea.Pe locul șapte la finanțare

Deși filmul era așteptat cu mult interes, „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a obţinut de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în prima sesiune de finanţare din 2016, suma de 1.478.314 lei şi s-a aflat pe locul al şaptelea pe lista de finanţare la lungmetraje. Scenariul fimului „Moromeții 2” a fost scris de Gulea încă de anul trecut, iar la întâlnirea de 30 de ani de la lansarea filmului regizat de el și 60 de ani de la apariția ediției princeps a cărții lui Marin Preda, Stere Gulea a discutat cu spectatorii, dar și cu artiștii implicați în celebrul film din 1987, despre cât de actual mai este Moromete. „Mi-e greu să răspund dacă un film ca ăsta mai interesează în ziua de azi”, a adăugat regizorul.Întrebat despre distribuția filmului, regizorul Stere Gulea a confirmat că a discutat cu actorii care au fost în rolulrile principale în 1987: Victor Rebengiuc, Mitică Popescu și Luminița Gheorghiu. „Am vorbit cu Victor Rebengiuc. El a citit scenariul și i-a plăcut. A fost foarte încântat că am reușit să depășesc reținerea pe care o aveam legată de „Moromeții 2”. Mult timp aceasta a fost problema: oare cum va arăta „Moromeții 2” și aici mă refer la roman. Am avut însă sentimentul că trebuie să fac o încheiere, istoricește vorbind. Cred că spectatorii trebuie să aibă ocazia să vadă și finalul romanului lui Preda. Ne vom reîntâlni și cu Cocoșilă. Am vorbit cu actorul Mitică Popescu și a părut interesat”.Regizorul n-a putut însă să spună nimic despre cine va fi în rolul lui Niculae.„Pentru fiul cel mic al lui Moromete va trebui să fac casting. El este un personaj de 18 ani și trebuie să caut actorul, eventual chiar un student”, a adăugat Stere Gulea.

Producătorul filmului va fi Tudor Giurgiu, iar filmările vor începe anul viitor. „Din datele pe care le-am discutat cu producătorul Tudor Giurgiu, filmările vor începe abia anul viitor. Trebuie să mai adunăm și bani pentru că suma de la CNC nu ne ajunge nici pe departe. Din ceea ce am discutat cu Giurgiu, pentru partea de filmare vor fi necesari vreo 700 de mii de euro, urmând ca pentru partea de postproducție să se găsească alte fonduri”, a concluzionat Stere Gulea. Regizorul a dezvăluit și că inițial s-a gândit să facă filmul alb-negru, dar crede că va înclina către culoare deoarece vrea să fie o departajare clară între cele două producții.Dorel Vișan: „M-aș bucura să intru și eu în distribuție”

Contactat de EVZ, Victor Rebengiuc (83 de ani), celebrul Ilie Moromete, a fost reținut în declarații. El a spus că nu are prea multe informații și urmează să discute cu Stere Gulea, dar pe perioada verii nu se va afla în București.

În vacanță este și Mitică Popescu (79 de ani), atât de cunoscutul Cocoșilă din Poiana lui Iocan. Actorul a spus că este plecat din țară, dar când va reveni va vorbi cu Stere Gulea.

Încântat să fie cooptat în noul proiect s-a arătat și Dorel Vișan (79 de ani). Cel care i-a dat viață lui Tudor Bălosu, țăranul înstărit ce stătea peste gard de Moromete, a răspuns imediat: „Bineînțeles că aș fi interesat! M-aș bucura să intru și eu în distribuție. În «Moromeții» totul a fost de calitate. E greu să te ridici la acest nivel. Sigur, nu va fi ușor de făcut. În 30 de ani, unii actori au mai îmbătrânit, alții s-au deprofesionalizat, iar actorii din generațiile noi greu colaborează cu cei vechi. Dar e frumos să ai curajul.”