După aproape trei decenii, rachetele Stinger învrăjbesc din nou relaţiile ruso-americane

După aproape trei decenii, rachetele Stinger învrăjbesc din nou relaţiile ruso-americane

În urma acuzaţiilor regimului de la Damasc, lansate către o serie de state, între care Qatar, Turcia, Arabia Saudită, precum că acestea îi înarmează pe rebelii sirieni, Rusia a denunţat un act de "susţinere a terorismului internaţional". Washingtonul a răspuns evaziv la acuzaţiile de livrare de rachete Stinger către opoziţia siriană. În Afganistan, tipul acesta de rachete, o armă extrem de eficientă pentru doborârea elicopterelor şi chiar a avioanelor, a schimbat soarta intervenţiei sovietice, determinând armata de ocupaţie să se retragă înfrântă.

"Nu pot să confirm. După cum ştiţi, noi nu avem ambasadă în Siria", a răspuns laconic purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebată fiind dacă lansatoare portabile de rachete antiaeriene Stinger au ajuns într-adevăr în mâinile rebelilor sirieni.

Cu câteva ore mai înainte, Ministerul rus de Externe acuzase SUA de înarmarea teroriştilor care luptă pe teritoriul Siriei, cu referire la surse din presa internaţională. "Jurnaliştii citează o sursă competentă siriană, care a declarat că Statele Unite ale Americii s-ar fi decis să livreze rebelilor sirieni o tranşă de lansatoare portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger", a declarat unul din purtătorii de cuvânt ai diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici. Diplomatul rus a remarcat faptul că autenticitatea acestei informaţii nu a fost confirmată încă, dar a reamintit de ameninţările rebelilor de a trage în avioane civile.

"În principiu, pot să spun că transferul către rebelii sirieni a unor arme atât de înfricoşătoare, cum ar fi Stinger, sau autorizarea unor decizii în acest sens ar constitui un pas extrem de periculos", a spus Lukaşevici, adăugând că aceasta ar însemna practic "înarmarea teroriştilor internaţionali", comentează site-ul Newsru.com, preluat de Agerpres.

În acest context, reprezentantul diplomaţiei de la Moscova a amintit de oficiali americani, citaţi sub rezerva anonimatului de ziarul New York Times, care sugerau că ar deţine informaţii precum că armele furnizate de Qatar şi Arabia Saudită disidenţilor sirieni ajung în cele din urmă în mâinile opoziţiei islamiste.

Regimul sirian, care beneficiază de sprijinul Moscovei, inclusiv în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente militare, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu aceste livrări de arme şi a trimis două scrisori la Naţiunile Unite: una, secretarului general al ONU, cealaltă, Consiliului de Securitate.

În conferinţa de presă de joi de la Departamentul de Stat, Victoria Nuland a fost supusă unui tir de întrebări dificile, dintre care cea mai provocatoare a fost dacă nu consideră cumva că administraţia Obama a eşuat în ceea ce priveşte Siria. "De mai mult de un an încercăm să obţinem ca Siria să devină o ţară liberă şi prosperă, în care drepturile omului să fie respectate, ca ţara să devină un pilon de stabilitate în regiune", a afirmat ea, admiţând existenţa unor forţe extremiste pe teritoriul sirian. "Încercăm să obţinem ... o schimbare de putere, dar nu a unui tiran cu alt tiran sau terorişti, ci ci lideri care să-i contraatace pe extremiştii", a mai spus Nuland.

Între timp, violenţe continuă în Siria, crescând bilanţul victimelor civile. Potrivit agenţiilor occidentale, un adevărat masacru ar fi avut loc joi în Maaret al-Numan (provincia Idlib), localitate supusă unui atac aerian din partea forţelor guvernamentale. Au fost distruse imobile de locuit şi o moschee; numărul morţilor s-ar ridica la 49, între care mai mult de 20 ar fi copii. Rebelii preluaseră la 9 octombrie controlul asupra acestui oraş, unde voiau să creeze un fel de zonă-tampon la graniţa cu Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News