Dunărea, colț de rai. Eseu al elevului Miu Robert Daniel

Dunărea, colț de rai. Eseu al elevului Miu Robert Daniel

Departe de aglomerația urbană, Delta Dunării este destinația ideală pentru a evada din tumultul vieții cotidiene și a petrece momente de calitate într-un cadru liniștit, absolut măiastru.

Denumită inițial Istras, Istru sau Hister și, în cele din urmă, Danubius („Zeul Fluviilor’’) Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania. De asemenea, Delta Dunării este singura deltă din lume declarată, încă din anul 1991, Rezervație a Biosferei, în cadrul programului UNESCO ,,Omul și Biosfera ,, ,devenind un adevărat colț de rai apreciat de toată lumea.

Delta Dunării este cu siguranță una dintre bijuteriile țării noastre ce ne oferă tablouri spectaculoase și impunătoare, indiferent de anotimp. Nici măcar imaginația unui pictor renumit nu ar fi putut concepe atâtea nuanțe și atâta armonie a unui peisaj asemănător cu cel din Deltă.

Natura este, de multe ori, fascinantă și ne oferă momente magnifice. Uneori este de ajuns să privim cu atenție în jurul nostru sau să ridicăm privirea spre cer pentru a observa un spectacol care ne fascinează și ne uimește deopotrivă.

Specii rare de păsări cu penaj multicolor trezesc natura la viață și transformă un simplu zbor într-un adevărat moment de artă, de parcă ar săruta cerul. Trilul acestora acompaniază cadrul desprins parcă din basm. Îndeosebi dimineața, atunci când liniștea este perturbată de zgomotul pescărușilor gălăgioși.

Mireasma îmbătătoare a florilor trezește în sufletul oricărui om un sentiment profund de fericire. Nufărul, simbol al Deltei este una dintre atracțiile acestui loc,fiind ocrotit prin lege. Celelalte plante în culori variate de o frumusețe unică te obligă parcă, să te oprești un moment și să le admiri florile și frunzele ce plutesc pe oglinda apei.

La adierei brizei, ramurile bătrânilor sălcii încep a dansa prin văzduhul abia atins de razele mult râvnitului soare. Vapoarele zărite ici-colo par creionate de imaginația zglobie a unui copil și aruncate undeva în zare. După lăsarea întunericului, moment în care luna pune stăpânire pe Deltă, marea arată că o sală imensă de spectacol, după ce publicul a plecat, iar actorul rămâne clipe îndelungi pentru a menține în minte sunetul aplauzelor.

Fără îndoială, un loc splendid ce deține propria poveste clandestină.

Tind să cred că acest paradis românesc va fi mult mai apreciat și promovat la adevărata lui valoare! Să fie respectat, iubit și protejat pentru că face parte din cufărul de valori al poporului roman!

Bibliografie: http://deltaexplorer.ro/galerie-media/?lang=en/_escaped_fragment_=mg_ld_2023#!mg_ld_2015

Autor : MIU ROBERT DANIEL Profesor coordonator: VĂSII LOREDANA Unitatea şcolară : COLEGIUL ECONOMIC ,, COSTIN C. KIRIȚESCU ,, Clasa: a-XI-a D

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE

Ne puteți urmări și pe Google News