Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dumitru Mazilu: „Cine sunteţi, domnule Iliescu?”. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII
Dumitru Mazilu: „Cine sunteţi, domnule Iliescu?”. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Dumitru Mazilu: „Cine sunteţi, domnule Iliescu?”. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Dumitru Mazilu era, în seara zilei de 12 ianuarie 1990, când s-a urcat pe tanc în Piaţa Victoriei, de unde a strigat „Moarte securiştilor!” şi a lansat celebra întrebare: „Cine sunteţi, domnule Iliescu, şi ce aţi făcut în ultimii cinci ani?”, prim-vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, care preluase conducerea ţării în decembrie 1990.

12 ianuarie fusese declarată zi de doliu naţional pentru eroii Revoluţiei, iar Mazilu participase la comemorările de la Timişoara.

Seara, când s-a întors în Bucureşti, Piaţa Victoriei era plină de manifestanţi, care cereau alegeri libere sub egida ONU, scoaterea în afara legii a PCR şi reintroducerea pedepsei cu moartea. Forţat de manifestanţi, Ion Iliescu adoptase două decrete privind scoaterea în afara legii a PCR şi reintroducerea pedepsei cu moartea.

Zilele următoare, după tentativa sa eşuată de a prelua şefia CFSN, cu ajutorul pieţei, de la Ion Iliescu, presa vremii a publicat dovezile legăturii pe care le avusese Dumitru Mazilu cu Securitatea, înainte să fie pus de Ceauşescu, în 1986, în arest la domiciliu. Drept urmare, şi-a dat demisia din CFSN pe 26 ianuarie 1990, acuzând practicile comunisto-staliniste ale noii puterii.