Dumitru Dragomir, pârât la Ceauşescu pentru corupţie!

Dumitru Dragomir, pârât la Ceauşescu pentru corupţie!

În 1981, un grup de muncitori de la Uzina Steagul Roşu Braşov i-a scris dictatorului că actualul şef de la LPF se ocupa cu şmecherii.

Mitică Dragomir a fost şi rămâne un personaj controversat. Bănuit că face şi desface în fotbalul actual, „Corleone” n-a fost uşă de biserică nici în perioada comunismului. EVZ a pus mâna pe un document în care se arată că actulul şef al LPF a fost pârât până şi fostului dictator Nicolae Ceauşescu pe motiv că se ocupa cu corupţia în fotbal!

În 1981, un grup de nouă muncitori de la Uzina Steagul Roşu Braşov i-a trimis o scrisoare fostului dictator în care reclama moda lităţile prin care conducătorii grupării braşovene făceau rost de bani negri pentru blaturi şi cumpărarea arbitrilor. Plângerea n-a fost semnată. Iată şi motivaţia gestului: „Vă rugăm să ne scuzaţi că nu semnăm, căci dacă scrisoarea nu ajunge la dumneavostră în seamnă să rămânem fără serviciu”. „Se strâng milioane de lei pentru a cumpăra meciurile”

Principala nemulţumire a muncitorilor a fost că li se luau cotizaţii din salarii. „Se strâng milioane de la Uzina Steagu Roşu, care apoi sunt manipulaţi pen tru a cumpăra meciurile de fotbal ale echipei FCM Braşov”, a fost însţiinţat Ceauşescu. Conform tabelului întocmit de aceştia, 4.162 de muncitori au cotizat cu suma de 2.613.115 de lei, o cifră incredibilă pentru acea perioadă.

În schemă erau prinşi atât conducători de la club, cât şi de la uzina-mamă. Mitică Dragomir, ajuns la FC Braşov cu doar câteva luni înainte, avea deja rolul său în sistem. „Petre Dragomir (care a făcut puşcărie) ce s-a plimbat în scopuri de corupţie, la Rm Vâlcea, Oradea, Slatina etc.)”, au scris reclamanţii. Dincolo de eroarea de la prenume (Petre Dragomir era, de fapt, Dumitru Dragomir) şi de greşelile de re dactare, textul cu prin de toate mâr şăviile lui „Cor leone”. Dragomir a mai fost acuzat că dădea bani mulţi pe transferuri şi că-i cumpăra pe observatorii federali şi pe ziarişti!   Evaziune fiscală era în floare Muncitorii revoltaţi au arătat cum se furau banii. În afara cotizaţiilor, conducătorii clubului mai dădeau şi abonamente obligatorii, care nu erau înregistrate în contabilitatea clubului, nu de clarau decât un număr mic de bilete vândute, comparativ cu numărul spectatorilor. Spolierea nu se oprea aici: „Pungi de plastic şi multe alte lucruri se comercializează fără ca sumele să fie înregistrate. Dar câte nu fac!”.

INTERVIU

„Toţi mă reclamau că aveam gura mare” Dumitru Dragomir n-a părut ieri surprins să afle că a fost pârât la Ceauşescu. „Corleone” a recunoscut că a fost anchetat de mai multe ori, dar susţine că a fost o „victimă” a sistemului! 

EVZ: Ştiaţi că, în 1981, aţi fost pârât la Ceauşescu pentru corupţie?  Dumitru Dragomir: Eu am fost tot timpul o persoană controversată, pentru că aveam gura mare şi eram un Gică Contra. M-au reclamat mulţi.  Oamenii i-au scris dictatorului... Au scris nişte frustraţi! După toate scrisorile care au ajuns la Ceauşescu urma câte o anchetă. Au fost „n” anchete, dar toate au dovedit că eram nevinovat. De cotizaţii nu mă ocupam eu, ci ăia de la sindicate. Eu am venit la Braşov după ce începuse ancheta în cazul legat de arestarea arbitrilor. Eu am suferit o mulţime de abuzuri în acea perioadă!  Care erau acele abuzuri? Când m-au arestat la Vâlcea a fost un abuz. Îi prinseseră pe unii că jucaseră poker cu vreo lună înainte şi s-au gândit să mă bage şi pe mine, că eram gură bogată! N-au făcut niciun flagrant, n-au găsit banii, n-au avut proba cu martori. Când m-au dus la primul secretar i-am zis: „Tovarăşe, sunteţi prost informat!”. Dar am făcut intenţionat o pauză mare între „prost” şi „informat”. Atunci, ăla a înnebunit: „Aha, mă faci prost?”. Şi m-a băgat imediat în arest!  Oamenii susţin că eraţi o rotiţă în acel sistem.  Ce, dom’le, dădeam eu dispoziţii să se ia cotizaţii? Cine a scris a fost un prost! Eu n-am scris nimic, despre nimeni. Eu am fost preşedinte la Victoria şi la Scorniceşti. De ce nu m-au pus să dau note? Văd că unii zic că era obligatoriu. Nu era. Dacă te repezeai în ei, te lăsau în pace.  

PROTEST. În martie 1981, muncitorii de la Steagul Roşu Braşov şi-au pus nemulţumirile pe o hârtie şi au trimis-o lui Ceauşescu Sursa: ANIC

Ne puteți urmări și pe Google News