„Consilier spiritual”, mitropolitul Tihon Șevkunov este unul din apropiații președintelui rus. Atât de apropiat încât presa rusă, și nu numai, l-a numit de multă vreme duhovnicul liderului de la Kremlin.

Potrivit Moscow Times, care citează site-ul mbk-news, Serghei Șapnin, fostul redactor-șef al ziarului Patriarhiei Moscovei, părintele Tihon, în vârstă de 61 de ani, este infectat de mai multe zile cu virusul SARS-CoV-2.

Legătura dintre Tihon Șevkunov și președintele Rusiei este minuțios scrutată, de la sfârșitul anului 1990, când Putin l-a întâlnit pe acesta la o mănăstire din Moscova frecventată de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB, urmașul KGB, unde a lucrat și Putin).

Ulterior, Tihon Șevkunov a negat că a fost testat pozitiv la coronavirus. „De ce să mințim oamenii? Sunt sănătos, slavă Domnului”, a declarat Șevkunov, care este mitropolit de Pskov și Porkhov.

Informația vehiculată de Șapnin vine în urma unui deces, săptămâna aceasta, al unui preot (49 de ani) de la o catedrală din Moscova, ca urmare a contactării virusului SARS-CoV-2.

Un alt membru al bisericii, în vâstă de 45 de ani, a fost testat pozitiv pentru Covid-19, a declarat vineri grupul de lucru pe tema epidemiei al Bisericii Ortodoxe Ruse.

La 10 aprilie, biserica rusă a lansat teste complete pentru Covid-19 printre cei 2000 de clerici din Moscova, după ce opt au contactat noul coronavirus iar alți trei prezintă simptome de infectare.

La începutul lunii aprilie, departamentul de relații externe al Bisericii i-a criticat pe preoții care „și-au demonstrat curajul” în fața virusului , în loc să urmeze directivele sanitare.

 

 

Foto: kremlin.ru