„Duelul viorilor”, la Chișinău. Unul dintre instrumente a aparținut lui George Enescu

„Duelul viorilor”, la Chișinău. Unul dintre instrumente a aparținut lui George Enescu

Două viori celebre – „Stradivarius” vs. „Guarneri” – „luptă” pentru întâietate, pe toate meridianele globului și vor ajunge, peste Prut. Sâmbătă, 8 iunie, la Sala cu Orgă, de la ora 19.00, chișinăuienii vor putea urmări un „duel” de care rar se întâmplă: al unora dintre cei mai virtuoși violoniști din lume – Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Mihai Ungureanu. Este al 12-lea Turneu Național „Duelul viorilor”, început, la 3 iunie. După ce s-au „confruntat”  pe scene din Deva, Sibiu, Bistrița, Botoșani, vor trece Prutul. Ulterior, „lupta” va continua, la Iași și Caracal.

Șansă unică de-a asculta simultan două viori de calibrul acesta

Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru anunță un program ce conține piese de largă popularitate, între care „Concertul pentru două viori în re minor” de Bach, când cele două viori pot fi ascultate simultan.

Lăsând la o parte valoarea intrinsecă a instrumentelor, acestea oferă un sunet extrem de calitativ, dar și rar întâlnit, ne asigură protagoniștii. Dacă ne referim la concertele la nivel mondial, oferite de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, puțină lume are șansa să asculte două viori, în același timp, de calibrul acesta. Atractiv este și repertoriul propus, încărcat de romantism și culoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artiștii de talie internațională mânuiesc două viori celebre: „Stradivarius (Pachoud)” ce datează din anul 1694 și „Guarneri del Gesù (Catedrala)” – din 1731! Gabriel Croitoru cântă la „Guarneri”, pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află și Liviu Prunaru – la „Stradivarius”. Precizăm că vioara „Guarneri del Gesù” i-a aparținut lui George  Enescu. Are pseudonimul „Catedrala”, pentru că sunetul ei se aseamănă cu cel dintr-o biserică.

 

Violoniști, recunoscuți în marile capitale ale lumii

Violonistul Liviu Prunaru este, timp de 18 ani, concertmaestrul Orchestrei Regale „Concertgebouw” din Amsterdam care, în 2008, a obținut titlul de cea mai bună orchestră din lume. În octombrie 2010, artistul român a devenit director muzical al Academiei Internaționale de Muzică „Menuhin” din Elveția. În afara activității didactice și de concertmaestru, Liviu Prunaru are o carieră solo foarte activă. Este invitat frecvent în Japonia, Taiwan, Coreea, până în cele două Americi, prin traversarea întregii Europe.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta la vioara „Guarneri del Gesu”. Este solist concertist al orchestrelor și corurilor Radio România, precum și Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Gabriel Croitoru reprezintă „prima vioară” al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor, la Universitatea Naţională de Muzică din București.

Învingătorii „duelului”: prietenia, muzica și publicul

Acest „duel” este un prilej deosebit al artiștilor de a cânta pe scene din țară, de a simți pulsul iubitorilor muzicii clasice de acasă. „Plăcerea de a cânta în fata publicului meu, românesc, este de neînlocuit. Desigur, va exista mereu o luptă, încercare de a dovedi care e mai care și nu se va ajunge niciodată la un rezultat”, mărturisește Liviu Prunaru.

Ideea de duel se transformă într-o întrecere amiabilă  a artiștilor pentru cucerirea publicului. Învingători vor rămâne prietenia care leagă virtuozii, apoi, muzica și publicul, consideră artiștii.

„Ne-am mai „duelat” o singură dată, la Chișinău, în 2015, tot la Sala cu Orgă. Îmi amintesc de primirea călduroasă a publicului și de energia întregului concert. Ne dorim, desigur, să fie cel puțin la fel și acum, așa că îi așteptăm cu nerăbdare pe spectatori să vină la concert să vadă și să asculte confruntarea celor două  viori”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Video pentru „duelul” „Stradivarius vs. „Guarneri” 2023: