Primul pe lista succesiunii prezidenţiale, vicepreşedintele Statelor Unite deţine o poziţie extrem de importanţă în spectrul instituţional american chiar dacă, oficial, nu deţine nici un rol executiv.
Vicepreşedintele ocupã postul de preşedinte al Senatului, având un rol mai degrabã procedural, nefiindu-i permis sã intervinã în dezbaterile plenului. Totuşi, în caz de egalitate în Senat, vicepreşedintele poate sã ia cuvântul.
Articolul 2 al Constitutiei Statelor Unite prevede cã "în caz de destituire, deces sau demisie a preşedintelui, sau în cazul incapacitãţii sale de a exercita prerogativele şi de a îndeplini datoriile funcţiei sale, acestea vor fi delegate vicepreşedintelui".
În 1967, al 25-lea amendament al Constitutiei a precizat cã "în caz de destituire, deces sau demisie a preşedintelui, vicepreşedintele va deveni preşedinte". Din aceastã cauzã, candidatul la postul de vicepreşedinte trebuie sã corespundã aceloraşi criterii ca şi candidatul la preşedintie: sã fie cetãţean american nãscut pe teritoriul american, sã aibã cel puţin 35 de ani şi sã fi locuit în SUA cel puţin 14 ani.
În istoria Statelor Unite ale Americii, 14 vicepreşedinţi au devenit preşedinti, dintre care 9, dupã decesul sau demisa preşedintelui.
Joe Biden, vicepreşdintele democrat Joseph Robinette Biden, Jr. s-a nãscut în data de 20 noiembrie 1943 în Scraton, Pennsylvania.
În 1965, a absolvit Universitatea Delaware, unde a studiat istoria şi ştiinţele politice, iar trei ani mai târziu a finalizat studiile de drept la Universitatea Syracuse.
Binden a devenit senator la numai 29 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri membri ai Senatului american din istorie. La doar o lună după ce a câştigat primul său loc în Senatul american, Biden şi-a pierdut soţia şi fiica, în vârstă de numai 13 luni, într-un accident de maşină.
În calitate de senator, Biden s-a concentrat asupra relaţiilor externe şi a justiţiei penale. Cariera sa politicã a suferit o loviturã puternicã în 1988, când a trebuit sã se retragã din cursa pentru Casa Albã, dupã ce a plagiat un discurs al lui Neil Kinnock, liderul de atunci al Partidului Laburist englez.
Între 1987 si 1995, Joe Biden a condus Comisia Judiciarã a Senatului, iar, din 1997, a devenit membru al Comisiei de Relaţii Internationale a Senatului, pe care a condus-o în douã rânduri, între 2001 şi 2003, şi din 2007 pânã în prezent.
Biden a candidat în două rânduri la preşedinţia Statelor Unite, în 1988 şi 2008, însă ambele tentative au eşuat, el fiind totuşi nominalizat de Partidul Democrat pentru poziţia de vicepreşedinte al lui Barack Obama.
Sarah Palin, vicepreşedintele republican
Sarah Louise Heath Palin s-a nãscut în data de 11 februarie 1964 în Sandpoint, Idaho.
În 1984, Sarah Palin a absolvit liceul din Wasilla, Alaska, urmând apoi cursurile Universităţii din Idaho. Palin a obţinut diploma de licenţă în jurnalism în anul 1987. Timp de aproape trei ani, între 1987 şi 1989, Sarah Palin a fost reporter sportiv al unui post de televiziune din Anchorage.
Palin a fost, între 1996 şi 2002, primar al orãşelului Wasila, Alaska. În calitate de primar, Sarah Palin a redus impozitele pe proprietate, a scăzut cheltuielile administrative şi a ridicat rata de impozitare a vânzărilor cu o jumătate de procent pentru a construi un complex sportiv.
De asemenea, Palin a fost preşedintele Comisiei pentru Conservarea Petrolului şi Gazelor în perioada 2003 - 2004.
În 2006, Sarah Palin a devenit prima femeie care a fost aleasã guvernator al statului Alaska, fiind, în acelaşi timp, cel mai tânãr politican care a obţinut funcţia.
Poziţii opuse
În timpul singurei dezbateri vice-prezidenţiale, Biden şi adversarul său republican, Sarah Palin, s-au contrat în privinţa economiei, resurselor energetice şi asupra războiului din Irak.
Dacă Biden a încercat să facă o legătură între John McCain şi preşedintele George W. Bush, Palin l-a acuzat pe Obama că duce o politică externă “periculoasă”. Totuşi, atât Biden, cât şi Palin, s-au arătat foarte îngrijoraţi de situaţia clasei de mijloc americane, anunţând că interesele acesteia sunt priorităţile lor principale.
“Politica economică din ultimii opt ani a fost cea mai slabă pe care am avut-o vreodată”, a spus Biden, aruncând vina pentru criza ecxonomică asupra preşedintelui Bush şi criticând planul lui John McCain de continuare a reducerii de taxe pentru cei bogaţi.
Palin i-a luat apărarea lui McCain, spunând că în timpul experienţei pe care a avut-o ca guvernator al statului Alaska, reducerea taxelor s-a dovedit o mişcare benefică pentru economie. I-a criticat apoi pe Biden şi Obama pentru susţinerea creşterii taxelor, spunând că este “calea inversă pentru creşterea economică”.