Duelul Holbrooke- Karadjici, reluat după 12 ani

Duelul Holbrooke- Karadjici, reluat după 12 ani

Fostul mediator american pentru pace în Bosnia, Richard Holbrooke, a respins afirmaţile lui Radovan Karadjici, potrivit căruia Statele Unite i-au propus un acord care i-ar fi permis să evite inculparea pentru crime de război, dacă se retrage din viaţa publică, relatează Reuters.

Fostul lider al sârbilor bosniaci a compărut joi în faţa unui judecător al Tribunalului Penal Internaţional, la Haga, pentru a răspunde acuzaţiilor de genocid în timpul războiului din Bosnia, între 1992-1995. Karadjici a declarat în faţa tribunalului că a primit o ofertă din partea lui Holbrooke, în numele administraţiei americane, să se retragă din viaţa publică, iar Washingtonul îi va convinge pe procurori să renunţe la acuzaţiile împotriva sa. El a reluat aceste afirmaţii într-o moţiune scrisă, dată publicităţii ieri. Holbrooke a respins aceste afirmaţii.

„Este o acuzaţie mai veche pe care Karadjici a formulat-o în 1996“, a spus el. „O astfel de înţelegere ar fi fost neetică şi imorală (...). Evident că nu s-a întâmplat acest lucru“, a continuat Holbrooke. Departamentul american de Stat a respins de asemenea afirmaţiile lui Karadjici.

„Ambasadorul Holbrooke şi noi am spus foarte clar, în repetate rânduri, că nu a avut loc niciun acord în care Radovan Karadjici să primească imunitate privind acuzarea sau arestarea sa“, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack. Negocierile au fost cu Miloşevici Holbrooke a precizat că, în calitate de cetăţean şi emisar special al preşedintelui Bill Clinton, a negociat părăsirea funcţiei de către Karadjici cu preşedintele sârb de la acea vreme, Slobodan Miloşevici. „Pentru a explica aceste lucruri oamenilor săi, a lansat această poveste atunci şi a ţesut-o timp de 12 ani, dar nu este nimic adevărat. Am depus mărturie în acest sens“, a afirmat Holbrooke.

Karadjici a mai declarat, în documentul redactat ieri, că este greu de imaginat că va avea parte de un proces echitabil la TPI, deoarece presa internaţională l-a etichetat deja drept criminal de război.

Ne puteți urmări și pe Google News