Un homar portocaliu a devenit „vedetă” într-un magazin din Long Island, New York. Acesta a ajuns în supermarket la începutul lunii iunie și a primit numele de Clementine. El s-a remarcat imediat printre homarii maro tradiționali de la raionul cu fructe de mare.
Având în vedere că doar unul din 30 de milioane de homari este în mod natural portocaliu, crustaceul rar a devenit un fel de atracție în raionul de fructe de mare, potrivit grupului de apărare a animalelor Humane Long Island. Proprietarul magazinului a contactat un acvariu pentru a o lua pe Clementine, dar acesta a refuzat oferta.
Un homar rar, vedetă printre fructele de mare
Atunci a intervenit adăpostul pentru animale Southampton. Ei au apelat la grupul de apărare a animalelor pentru a asigura eliberarea în siguranță a homarului. Clementine a fost dusă „acasă” în cursul zilei de marți.
John Di Leonardo, director executiv al Humane Long Island, a declarat că „ne-am procurat un acvariu mare cu apă sărată în care să o reabilităm, am adus-o în ocean și a început imediat să caute hrană. A fost pregătită să plece imediat ce a văzut oceanul”.
Grupul a declarat că a pus-o într-un acvariu cu apă sărată rece cu puțin timp înainte de a o lăsa acolo, la sfatul unui medic veterinar.
„În câteva ore, Clementine înota, căuta hrană și explora Long Island Sound, urmărindu-ne jucăuș înainte de a dispărea în adâncurile oceanului, unde va călători până la 100 de mile sau mai mult în fiecare an”, a declarat grupul într-un comunicat de presă.
Di Leonardo a declarat că homarii precum Clementine merită să trăiască liber.
„Toți vor să trăiască vieți naturale în sălbăticie. Nu vor să fiarbă în oala cuiva sau să stea într-un acvariu strâmt”, a spus el.
Cum arată homarii?
Homarii apar adesea într-o nuanță de roșu aprins sau portocaliu atunci când sunt gătiți. Totuși, în timpul vieții pot avea o varietate de culori. Cea mai frecventă este însă un maro pestriț sau un albastru intens. Culoarea lor se schimbă datorită unui pigment numit astaxantină, care este depozitat în pielea de sub carapace.
Potrivit Societății Americane de Chimie, sub carapace sunt stocate straturi de culori pentru homar, care includ piele roșie în partea de jos, un strat de pigment albastru în stratul inferior al carapacei și portocaliu pe partea exterioară a acesteia.
Acestea se descompun atunci când homarii sunt gătiți, lăsând vizibilă doar pielea de un roșu aprins, conform SkyNews.