Îmbogățiți pe spatele bolnavilor. "Nişte mămici nu şi-au onorat contribuţia către doamna doctor"
- Geta Neacsu
- 20 ianuarie 2012, 14:22
Mulţi medici români ajung la veniturile colegilor din Vest cumulând plăţile informale, salariile şi consultaţiile în privat. Specialităţile cele mai bănoase sunt chirurgia, neurochirurgia, ginecologia.
Şpaga la medic este parte a stilului de viaţă al românului care se tratează în unitaţile medicale de stat. Istoric, responsabili de apariţia şi proliferarea ei au fost comuniştii. Imediat după 1947, spitalele au fost naţionalizate, medicii din policlinici au fost forţaţi să renunţe la cabinetele lor şi să lucreze la stat.
Totul s-a coroborat cu aplicarea unei directive NKVD care se cerea ca medicii, profesorii, judecătorii să aibă salarii mici. Astfel, puteau fi ţinuţi mai uşor sub control şi nu puteau să ridice capul.
Metehana continuată fără îngrădire după 1989, în condiţiile în care salariile medicilor au rămas mici comparativ cu cele din alte ţări ale Europei, dă semne de domolire în ultimii ani, însă rămâne un fenomen în majoritatea spitalelor de stat, unde se învârt sume fabuloase.
"Nişte mămici nu şi-au onorat contribuţia către doamna doctor"
"Faţă de acum 2-3 ani, când şpaga era în floare, cazurile flagrante ale medicilor care condiţio nează actul medical de ciubuc au scăzut mult. Acum doi ani, am avut cazuri cu şefi de secţie, mari profesori care condiţionau intervenţiile de şpagă. Totuşi, zonele cu cea mai mare şpagă rămân chirurgia şi naşterile", comentează Vasile Barbu, preşdintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Raluca este din Bucureşti, are 35 de ani şi a născut de trei ori. A cotizat pentru fiecare naştere. Spune că a dat banii după, nu a simţit nicio clipă că medicii ar condiţiona-o cu ceva, chiar au primit plicurile după îndelungi insistenţe.
Nu a fost la fel în cazul asistentelor. "Ele sunt cele care se gudură pe lângă tine aşteptând să le bagi ceva în buzunar sau nu te privesc până nu faci asta", îşi aminteşte tânăra. A avut ocazia să vadă atitudini care mai de care mai şocante cât a stat în spital. "După una dintre naşteri, am stat în salon cu mămici care născuseră cu o altă doctoriţă decât a mea. A doua zi, o asistentă a intrat în salon şi a zis: «Am auzit că sunt aici nişte mămici care nu şi-au onorat contribuţia către doamna doctor». Femeile au scos plicurile, asistenta a plecat, iar după două minute a venit doctoriţa respectivă să le mulţumească şi să spună că nu ar fi trebuit să se deranjeze".
Care ar fi salariile corecte ale medicilor
După venirea comuniştilor, salariile medicilor români au scăzut dramatic, de 10-15 ori mai puţin decât în ţări din Vest, unde medicii au printre cele mai mari câştiguri. Cât ar trebui să câştige legal acum un medic? "Ar trebui să ne uităm puţin în jur. Un judecător are 14 salarii minime pe economie (700 de lei salariu minim), iar un medic doar 5,5 salarii. Corect ar fi ca şi medicii să poate ajunge la un astfel de venit. În Franţa, unde au plecat mulţi medici români în ultimii ani, un medic primar oftalmolog câştigă 8-9.000 de euro pe lună şi are 15 consultaţii pe zi", exemplifică vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor, medicul endocrinolog Dan Pereţianu.
În România, acelaşi medic are 45 de consultaţii pe zi, un venit pe cabinet de circa 6.000 de lei, din care plăteşte asistenta, utilităţile. Rămâne cu circa 3.000 de lei, impo zitaţi cu 16%. Medicul Pereţianu admite că mulţi doctori români ajung însă la veniturile colegilor din ţările vestice ale Europei. "Informaţii apărute inclusiv în New York Times arată că un medic neurochirug câştigă din plăţi informale la o singură intervenţie şi 1.000 de euro."
Click pe imagine pentru a mări SOLUŢII POSIBILE
Asigurări private, sancţiuni pentru şpăgari
Creşterea salariilor nu este însă suficientă pentru eliminarea şpăgii. Experienţa internaţională arată că aceasta este o condiţie necesară, dar nu suficientă.
"Pentru eradicarea sau reducerea semnificativă a fenomenului sunt necesare şi alte măsuri precum impunerea de sancţiuni clare împotriva celor ce acceptă plăţi informale, introducerea de mecanisme pentru formalizarea unora dintre plăţile neoficiale, stimularea dezvoltării unui sector sanitar privat, atât de asigurări medicale private cât şi de furnizare de servicii sanitare", se arată în Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor, elaborată acum câţiva ani.
41% reprezintă valoarea şpăgilor din totalul banilor pe care românii îi cheltuiesc pentru servicii medicale VARIANTA COPLĂŢII
"Încurajează şpaga în loc să o elimine"
Ministerul Sănătaţii lucrează la o formă nouă a legii coplăţii, care ar trebui să fie aplicată în cursul acestui an. Variantele discutate până acum au fost să se plătească 5 lei la medicul de familie, 10 la specialist şi până în 100 de lei la internare.
"Scopul coplăţii este să se stăvilească adresabilitatea pacienţilor pe baze psihologice. În opinia mea, coplata ar trebui să fie de cel mult 10% din plată. Adică, pe mine, pentru o consultaţie de encocrinologie Casa de Asigurări mă plăteşte cu 15 lei, pacientul ar trebui să mai plătească 1,5 lei. În spital, dacă a costat spitalizarea 6.000 de lei, pacientul să mai plătescă 600 de lei. Aşa se calculează coplata în sistemele sociale", exemplifică medicul Dan Pereţianu.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România, Vasile Barbu, crede însă că în loc să mai elimine din şpagă, coplata, din contră, va încuraja pacientul să bage mâna în buzunar, ceea ce va deschide drumul şpăgii.
"Nu va scoate doar 5-10 lei pentru că îi este ruşine. Medicul îi va tăia chitanţă pe 10 lei, el va scoate 100. Spre deosebire de Franţa, România nu este pregătită să adopte o astfel de măsură, pentru că aici mentalitatea este să dai". "Pacientul nu va scoate 5-10 lei ca şi coplată, pentru că îi este ruşine. Medicul îi va tăia chitan ţă pe 10 lei, el va da 100. România nu e pregătită să adopte o aşa măsură. La noi, mentalitatea este să dai.“ VASILE BARBU, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor din România Citiți și:
- Motivele pentru care medicilor încă le place să lucreze în spitalele de stat
- Chirurg francez de origine română: „Medicii de la stat sunt dușmanii reformei: le place șefia și șpaga”
- Cultul șpăgii în spitale. Cum scăpăm de mita din sistemul sanitar?
- Preţul real al sănătăţii: plicul pentru medicul de la stat faţă în faţă cu tarifele oficiale la spitalele private. Unde e mai scump?
- De ce totul în spital costă: 2.000 de euro şpagă ca să te angajezi asistentă medicală