Gigantul chinez Huawei e bine proptit de ruși pentru a atenua povara sancțiunilor americane.
Drumul Huawei spre succes trece prin Rusia. 2020 a fost o cursă cu obstacole pentru Huawei. În august, administrația Trump a impus noi restricții menite să priveze accesul companiei Huawei la cipurile de computer realizate cu tehnologie americană, scrie NationalInterest.
În paralel, compania a început să simtă presiuni tot mai mari din Europa. Marea Britanie, Franța, Suedia, Polonia și România au interzis Huawei participarea la rețelele mobile la rețeaua 5G. Singura țară în care Huawei e primită cu brațele deschise e Rusia.
Directorii regionali Huawei s-au lăudat că, anul trecut, compania a lucrat cu peste o mie de parteneri pentru a implementa peste 4.000 de proiecte în Rusia. De asemenea, compania a autorizat 300 de specialiști ruși și a deschis zeci de noi academii de informare, care vor oferi seminarii gratuite de formare a studenților ruși.
În ultimii ani, Huawei a mutat investițiile și operațiunile în Rusia pentru a atenua tensiunule cu Occidentul.
Încă din 2014, gigantul chinez a asistat cum Rusia a devenit piața sa cu cea mai rapidă creștere, vânzările medii depășind anual 51%. Chinezii de la Huawei domină piața rusă, iar brandurile sale de smartphone-uri se află în mod constant, în creștere, în graficele de vânzări din Rusia în ultimii ani.
Drumul Huawei spre succes trece prin Rusia. O binecuvântare, dar și un blestem
În 2019, Huawei și gigantul rus de telecomunicații MTS au convenit să construiască o rețea 5G în Rusia. În martie 2020, compania și-a unit forțele cu Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, pentru a lansa o nouă platformă cloud destinată companiilor rusești. În octombrie, Huawei a semnat un acord pentru a ajuta compania de stat Avtodor să construiască drumuri pentru vehicule autonome.
În 2019, Huawei a anunțat că va construi trei noi centre de cercetare și dezvoltare în Rusia și va angaja mii de specialiști ruși în cercetare și dezvoltare, până în 2025.
Influența crescândă a Huawei în Rusia e considerată și o binecuvântare, dar și un blestem. Valentin Makarov, președintele Russoft, o asociație de dezvoltatori de software,spune că intrarea Huawei în Rusia a oferit firmelor ruse șansa de a se extinde pe piețele globale și de a dezvolta noi soluții tehnologice. Care nu au echivalent în Statele Unite și Europa. Dar tot el spune că „există riscul ca giganți chinezi, precum Huawei și Alibaba, să vină în Rusia și să ne trateze ca pe un frate mai mic”.
Legile semnate de Vladimir Putin
Compania chineză și-a deschis primul birou în Rusia în 1996. A fost primul său birou în afara Chinei și a Hong Kong-ului. Izbucnirea crizei din Ucraina, în 2014 și deteriorarea ulterioară a relațiilor Moscova-UE/SUA au creat noi oportunități pentru Huawei. Ca răspuns la sancțiunile SUA și europene, Vladimir Putin a semnat o serie de legi care vizează decuplarea tehnologică a Rusiei de Occident.
Kremlinul a încercat să stimuleze sectorul tehnologic al Rusiei cu reduceri generoase de impozite și angajamentul de a tripla investițiile în IT. În ciuda acestor eforturi, Rusia nu a reușit să înlocuiască pe deplin tehnologiile occidentale cu alternative interne.
Așa că a apelat la Huawei ca un furnizor de clasă mondială, dar mai fiabil din punct de vedere geopolitic de hardware și tehnologii de vârf. Oficialii ruși sunt însă conștienți că Huawei ar putea obține date personale sensibile de la clienții săi ruși, prin breșele din rețelele sale. Se consolează însă cu un singur gând: China poate fi tentată de furtul proprietății intelectuale, dar, cu siguranță, nu are planuri de schimbare a regimului de la Moscova.