Vladimir Putin dă cu Huawei în capul lui Donald Trump. Egoismul economic, rețeta pentru războaie reale, spune el
- Tudor Borcea
- 8 iunie 2019, 16:14
Vladimir Putin a criticat tactica comercială a SUA, folosindu-se de tribuna forumul economic de la Sankt-Petersburg și denunțând o campanie SUA anti Huawei
Vladimir Putin a avut cuvinte dure, acuzând Statele Unite de „egoism comercial "egoismul economic neînfrânat", care este o rețetă pentru războaiele comerciale și războaiele reale. Liderul de la Kremlin a criticat tactica comercială a Statelor Unite și a aliniat Moscova pe aceeași lungime de undă cu Beijing-ul, de partea președintelui Chinei, Xi Jinping, în contextul conflictului comercial sino-american, scrie Moscow Times.
Folosindu-se de un discurs dur, în contextul unui summit economic important, Vladimir Putin a denunțat o campanie americană vizând să convingă cât mai multe țări să interzică Huawei, cel mai mare fabricant mondial de echipamente de telecomunicații, dar și furnizarea de material de rețea către gigantul telecom chinez.
„Unele țări care, anterior, au promovat comerțul liber și concurența loială, deschisă, au început acum să vorbească despre războaie comerciale și sancțiuni, folosind tactici de eliminare a concurenților”, a lansat Putin. „Spre exemplu, uitați-vă la situația din jurul Huawei(...) Se numește deja primul război tehnologic al erei digitale emergente în unele cercuri”, a continuat președintele Federației Ruse.
Lumea riscă să sucombe într-o eră unde „regulile internaționale generale vor fi înlocuite de legi și de mecanisme administrative și juridice. Astfel, din păcate, se comportă Statele Unite, extinzându-și jurisdicția asupra lumii întregi”, a adăugat Putin. „Este o cale către conflicte fără sfârșit, către războaie comerciale șinu numai către războaie comerciale. În sens figurat, este o cale către conflicte fără reguli în care toți se opun împotriva tuturor”, a estimat Vladimir Putin.
Președintele Rusiei a mai spus că noi centre economice au apărut, rolul monezilor regionale a crescut și echilibrul puterilor și intereselor s-a modificat. „Evident, aceste schimbări profunde cer o adaptare din partea organizațiilor financiare internaționale și o nouă concepție a rolului dolarului. După ce a devenit monedă de rezervă mondială, dolarul s-a transformat într-un instrument de presiune al unei țări asupra restului lumii”, a mai declarat Putin.