Dronă suspectă la baza militară Kogălniceanu. Armata a sesizat procurorii
- Ionel Sclavone
- 18 aprilie 2024, 13:12
Dronă suspectă descoperită lucrători ai armatei în zona bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Este al doilea incident de acest fel care are loc în ultimele zile.
Armata a descoperit încă un aparat de zbor ghidat de la distanță în apropierea bazei militare din județul Constanța. Autoritățile militare au sesizat procurorii care vor deschide un dosar penal.
Dronă la Mihail Kogălniceanu
Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, găzduiește în acest moment aproximativ cinci mii de militari NATO. În marea majoritate este vorba despre soldați americani. Tot de aici operează avioane implicate în misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă nord-atlantică.
O nouă dronă suspectă a fost descoperită lângă aeroportul din Constanța, în apropiere bazei militare, într-un nou incident de acest fel, din ultimele zile. Din primele informații, pare că este vorba despre un aparat civil de mici dimensiuni.
Drona a fost ridicată din apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Aparatul a fost depistat de radarele armatei, însă nu a fost nevoie de elemente de bruiaj pentru doborârea sa. Drona a fost coborâtă la câteva minute după ce a fost lansată.
Militarii au trimis o nouă sesizare către procurori, care urmează să deschidă un dosar penal. În zona bazei militare este interzisă ridicarea dronelor în aer.
Incident similar zilele trecute
Zilele trecute, alte trei drone civile au fost descoperite în apropiere de baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 15 spre 15 aprilie. Împotriva acestor echipamente au fost folosite mijloace de bruiaj electronic. Cele trei drone erau de dimensiuni mici și operau la viteze mici și la altitudini mici.
Luni, 15 aprilie, în intervalul 22.30 – 00.30, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 a raportat prezența în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, a unui sistem aerian fără pilot (dronă). Ulterior au apărut alte două asemenea sisteme, au transmis Forțele Aeriene Române într-un comunicat dat publicității.
„Conform regulamentului, au fost luate toate măsurile pentru garantarea siguranței în spațiul aerian, autoritățile civile de trafic aerian au fost informate cu promptitudine despre situație”, se arată în comunicatul dat de armată.
Incidentul cu dronă anchetat de procurori
Comandamentul Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, a informat parchetul militar despre situație. La nivelul unității medicale a fost numită o comisie de investigare a incidentului. Cele trei drone au fost neutralizate din cauza riscului de a interfera cu zborurile de la baza aeriană.
Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a precizat că asemenea evenimente se întâmplă destul de des în zonă. El a precizat că, fiind o zonă restricționată, în apropierea sau deasupra unui aeroport internațional, cazurile sunt tratate cu responsabilitate.
„Au fost luate măsuri în conformitate cu legislația națională. Prima grijă a fost aceea de a asigura securitatea spațiului aerian. A fost o conlucrare cu autoritățile civile de gestionare a traficului aerian.
În paralel au fost luate măsuri pe care ni le permite legislația, inclusiv contramăsuri de tip război electronic, de tip bruiaj, care au fost aplicate în mod repetat, pe parcursul celor două ore. Evident că a fost informat Parchetul Militar. Și organele de cercetare și urmărire penală și judiciară”, a declarat Spînu.