NATO a reacționat după ultima provocare rusească cu o dronă care a survolat spațiul aerian în Constanța. Armata română a ridicat patru avioane pentru a monitoriza situația.
Secretarul general al alianței, Mark Rutte, a comentat incidentul cu drona rusească ce a traversat spațiul aerian românesc în zona Mării Negre. El a felicitat autoritățile române pentru răspunsul rapid și eficient în acest caz.
Reacția NATO după noul incident cu drone rusești
Mark Rutte a subliniat că Alianța Nord-Atlantică este solidară cu România în fața provocărilor rusești. Oficialul NATO a mai spus că operațiunile de monitorizare a zonei de graniță vor fi sporite. Potrivit secretarului general, alianța este pregătită pentru a răspunde cât mai eficient la astfel de situații.
„Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO, inclusiv ieri în România. Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul lor rapid și eficient la acest incident”, a declarat Mark Rutte.
Oficialul Aianței a afirmat că în acest context, al încălcărilor tot mai dese a spațiului aerian român, de către Rusia, este nevoie de o coordonare mai eficientă. Membrii NATO fac schimb de informații și își coordonează răspunsurile la provocări.
„Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a opinat Mark Rutte.
Dronă rusească în spațiul aerian românesc
Incidentul care a provocat reacția secretarului general al NATO s-a petrecut joi noaptea. Autoritățile române au emis o alertă în contextul apariției unei drone rusești care a avansat circa 14 kilometri în spațiul aerian național, la Constanța. Aparatul a zburat deasupra stațiunii Eforie Nord și s-a îndreptat spre Tropaisar.
În acest context, imediat ce drona a fost observată pe monitoarele radar, armata a reacționat. De la Baza militară de la Mihail Kogălniceanu au fost ridicat două aparate F-18 ale forțelor NATO spaniole, detașate pentru misiuni de poliție aeriană. Alte două avioane F-16, ale Forțelor Aeriene Române, au fost ridicate de la baza de la Borcea.
Deși drona a apărut pe monitoarele radar, piloții avioanelor aflate în aer au afirmat că nu au observat-o. Ulterior, aparatul a dispărut și de pe ecranele de monitorizare.
NATO a ridicat avioanele la Constanța
Ministerul Apărării Naţionale a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemele radar ale Armatei României au indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre. Drona zbura la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, unde se află o importantă bază militară.
„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar”, a precizat MApN, într-un comunicat.
Ciolacu nu exclude o provocare cibernetică
Premierul Marcel Ciolacu a declarat specialițtii Armatei analizează varianta unei „provocări cibernetice” în acest caz. El a declarat că această variantă de lucru a apărut din cauză că piloții NATO, din Poliţia aeriană internaţională, nu au observat drona în cauză.
Marcel Ciolacu a dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru a evita orice pericol. Este pentru a doua oară când dronele rusești survolează spațiul aerian al României. Anterior, premierul a declarat că în situația în care o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă.
„S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză”, a declarat Marcel Ciolacu.