Mark Rutte presează statele NATO să producă mai multe arme

Mark Rutte presează statele NATO să producă mai multe arme Mark Rutte. Sursa foto: INQUAM

Șeful NATO, Mark Rutte, a îndemnat statele membre să producă mai multe arme și muniții, afirmând că alianța este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de cheltuieli de 40 de miliarde de euro (44 de miliarde de dolari) în acest an, pentru Ucraina.

Șeful NATO îndeamnă la creșterea producției de armament

Noul secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut o nouă concentrare asupra creșterii producției de apărare, inclusiv echipamente terestre, aeriene și navale, precum și obuze. În același timp, NATO este pe cale să își îndeplinească angajamentul de cheltuieli după ce a alocat 20,9 miliarde de euro în prima jumătate a anului, a spus el.

„Trebuie să ne mișcăm mai departe și mai repede pentru a face față amenințărilor în creștere cu care ne confruntăm”, le-a spus Rutte reporterilor la Bruxelles miercuri, înainte de prima întâlnire a miniștrilor apărării din NATO în timpul mandatului său.

Guvernele occidentale se luptă să mențină sprijinul public pentru lupta Kievului împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani și jumătate. Prudența a generat presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a începe să ia în considerare un final al conflictului.

„Planul de victorie” prezentat la Kiev

Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în fața legislatorilor din Kiev miercuri dimineață, detaliind condițiile sale pentru o posibilă încheiere a invaziei Rusiei. El și-a întărit refuzul de a accepta concesii privind câștigurile teritoriale sau de a intra într-un proces care ar duce la un conflict înghețat.

Primul punct al planului este o invitație necondiționată pentru Ucraina de a se alătura NATO. Zelenski plănuiește să ajungă la Bruxelles în timpul unei întâlniri la vârf a Uniunii Europene, joi, unde îi va informa pe liderii UE.

Invitația Ucrainei de aderare la NATO, subiect de discuții

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că problema oferirii unui invitații explicite Ucrainei încă împarte alianța.

„Există țări care sunt gata să avanseze mai repede; există țări care doresc să discute mai mult,” a spus Pevkur într-un interviu.

Șefii de Apărare ai NATO urmau să continue acordul de la summitul alianței din iulie, de la Washington, unde au convenit asupra unui ajutor de 40 de miliarde de euro pentru acest an. Acea promisiune nu a reușit să egaleze încercările predecesorului lui Rutte, Jens Stoltenberg, de a asigura un cadru de finanțare ferm pe mai mulți ani, care să implice finanțare garantată pentru viitorul previzibil.

De când a preluat conducerea, la începutul lunii, fostul premier olandez s-a concentrat pe nevoia alianței de a crește investițiile în industria de apărare.

NATO

NATO / Sursa foto: Facebook

„Am făcut progrese semnificative în ultimii doi ani în producția de muniție și în fabricarea de nave noi, vehicule de luptă și avioane de vânătoare,” a declarat Rutte. „Dar încă nu producem suficient — și costurile rămân prea mari.”

Rutte vrea mai mult de 2% pentru producția de apărare

Pe măsură ce mai mulți membri îndeplinesc angajamentul NATO de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare de la începutul războiului din Rusia — un obiectiv care a scăpat majorității în ultimul deceniu — Rutte a lansat, de asemenea, un apel pentru a cheltui mai mult în încercarea de a fi pregătiți pentru un conflict viitor.

În timp ce se află la Bruxelles, miniștrii Apărării vor discuta despre un nou centru de comandă în Wiesbaden, Germania, pentru a coordona asistența și instruirea pentru Ucraina. Alianța se va concentra, de asemenea, pe colaborarea cu industria pentru a îmbunătăți standardizarea ca o modalitate de a uni armatele NATO și de a îmbunătăți practicile de achiziții, conform unui oficial care a vorbit sub condiția anonimatului.

O acțiune coordonată a ajutat NATO să fie pe drumul cel bun pentru a produce 2 milioane de obuze de artilerie de 155 de milimetri în acest an, a declarat oficialul. Lipsa cronică de muniție a Kievului a contribuit la avansurile lente ale Rusiei în estul Ucrainei în acest an.

Rutte a spus miercuri NATO trebuie să „se extindă împreună pentru a produce mai mult și la un cost mai mic.”

Aliatii vor aborda, de asemenea, lacunele în apărarea aeriană a NATO. Alianța a fost presată să reacționeze de către țările de pe flancul estic, unde în ultimele săptămâni au avut loc mai multe încălcări ale spațiului lor aerian de către drone rusești.

Revista presei