Dreapta americană în falca Huawei. Trump1 - Beijing 0. Efect de domino în Europa?
- Tudor Borcea
- 16 iulie 2020, 06:54
Decidând, marți, să nu mai asocieze gigantul chinez Huawei cu desfășurarea rețelei lor 5G, britanicii tocmai au acordat un avantaj președintelui american, Donald Trump, în conflictul comercial dintre Statele Unite și China.
Unde se prevedea o lună de miere între Marea Britanie și gigantul telecom chinez Huawei, Londra a făcut marele anunț, care a ulcerat regimul de la Beijing: nu mai vrea Huawei.
Marea Britanie a anunțat, marți, că nu va folosi echipamentul gigantului electronic din China pentru viitoarea sa rețea 5G. Mai exact, că nu va mai comanda de la Huawei și le va cere operatorilor de telecomunicații britanici care au cumpărat deja echipamente de la grupul chinez să scape de el înainte de 2027.
Ceea ce s-a dovedit că socoteala de acasă a Partidului Comunist Chinez nu s-a potrivit cu cea dintr-un târg în care se află doi aliați istorici: SUA și Marea Britanie.
„Aceasta este, evident, o schimbare majoră în comparație cu decizia luată în ianuarie de Londra pentru a permite Huawei să aibă acces restricționat la rețeaua britanică 5G”, comentează Mary-Françoise Renard, directorul Institutului de Cercetare pentru Economie Chineză (Idrec ), contactată de France 24.
Sfârșitul unei idile de 20 de ani
O decizie care a enervat de bună seamă Beijingul. Liu Xiaoming, ambasadorul chinez la Londra, a reacționat puternic la anunțul Londrei, calificând decizia guvernului britanic drept „rea și dezamăgitoare”. Autoritățile chineze au avertizat Marea Britanie că trebuie să s eaștepte la „consecințe” dacă ar decide să considere China ca un „partener ostil”.
Lovitura încasată de Huawei este, de fapt, cu atât mai mare cu cât „de multă vreme, s-a spus că Regatul Unit ar putea deveni capul de pod pentru gigantul chinez în Europa”, subliniază Mary-Françoise Renard.
Mai ales că grupul chinez cultivă relații bune cu autoritățile britanice de aproape douăzeci de ani.
A investit foarte mult în Regatul Unit, construind în special unul dintre principalele sale centre de cercetare și dezvoltare în afara Chinei, la Cambridge.
Lucrare pe termen lung care ar trebui să permită Beijingului să facă din Marea Britanie, „vitrina cunoașterii tehnologice chineze”, a explicat, în 2019, 24 Jean-François Dufour, directorul firmei de consultanță DCA Chine Analyze.