Dreapta, alungată de la putere în 2013, revine la conducerea Bulgariei
- Simona Mătieș
- 6 octombrie 2014, 00:00
Bulgarii au fost așteptați ieri la urne, în alegeri parlamentare anticipate, extrem de importante pentru mersul reformelor și creșterea economică, în anii care vin.
Președintele bulgar, Rosen Plevneliev, a făcut apel la o participare masivă în alegerile anticipate de ieri, subliniind că rezultatul va determina viitorul țării pe termen scurt.
Locuri de muncă și salarii decente
În declarația făcută după ce a introdus buletinul de vot în urnă, Plevneliev a precizat că bulgarii cer, în unanimitate, locuri de muncă și salarii decente, dar și instituții deschise și eficiente, care să garanteze aplicarea nedicriminatorie a legilor. „Vrem un sistem al statului de drept care să garanteze justiția. Vrem infrastructură modernă. Vrem ca tinerii să rămână în Bulgaria. Putem atinge aceste obiective doar împreună”, a spus șeful statului bulgar. El a cerut tuturor bulgarilor să-și exercite dreptul de vot, pentru a avea „o țară democratică și prosperă, care se ridică la standardele europene”.
Salariul mediu lunar în țara vecină, cu 7,4 milioane de locuitori, este de 400 de euro și, la șapte ani după aderarea la UE, una din cinci gospodării trăiește sub limita sărăciei. Creșterea economică este lentă și sistemul financiar are probleme - zeci de mii de clienți ai unei bănci (a patra ca mărime din Bulgaria) n-au reușit să-și retragă banii, din luna iunie, din cauza anchetei care trenează.
Potrivit sondajelor, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, care a demisionat, în 2013, va câștiga alegerile, fără, însă, a avea o majoritate absolută.
Voturi furate
GERB ar urma să obțină între 31-37% din voturi, cu mult în fața socialiștilor (19-21%), care au susținut guvernul tehnocrat al lui Plamen Oreșarski. Cel puțin alte patru partide ar urma să treacă pragul electoral de 4% pentru a intra în Parlamentul care se anunță divizat, ceea ce va face dificilă formarea unui guvern.
Pe listele electorale se află un milion de bulgari din străinătate, ceea ce favorizează manipulările, conform analiștilor. ONG-urile au denunțat această practică, a „cumpărării voturilor”, folosită de partide. Peste 40 de observatori ai OSCE și APCE au monitorizat procesul electoral.
Liderul celei mai sărace țări din UE
Surprinzător, la doar un an și jumătate după ce a fost dat jos de la putere, partidul de centru-dreapta al lui Boiko Borisov (55 de ani) ar putea reveni în fruntea țării. Nemulțumirea oamenilor față de sărăcie și corupție a condus, în ianuarie-februarie 2013, la manifestații ample de stradă, iar mai mulți oameni și-au dat foc, atunci, în semn de protest. Rămâne de văzut dacă fostul campion la karate, bodyguard, transformat în primar și apoi prim-ministru (2009-2013), va reuși să implementeze reforme dureroase și să recâștige încrederea UE în democrația, lupta contra corupției și a crimei organizate din Bulgaria. „Situația este foarte dificilă, dar oamenii se așteaptă să ne concentrăm forțele și să scoatem țara din criză”, a spus Borisov.