„Draquila”, filmul despre „cavalerul” Berlusconi, la Cannes

„Draquila”, filmul despre „cavalerul” Berlusconi, la Cannes

Documentarul care tratează modul în care guvernul Berlusconi a gestionat situaţia din regiunea L'Aquila, grav afectată de cutremurul din primăvara trecută, va fi prezentat, astăzi, în prima zi a Festivalului de Film de la Cannes.

"Draquila - Italia zguduită", film al cărui scenariu este semnat de  Sabina Guzzanti, cunoscută deja pentru o altă peliculă al cărei protagonist este premierul de la Roma, "Viva Zapatero!", 2005, este considerat de către ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, o gravă ofensă adusă poporului din Peninsulă. Acesta este şi motivul pentru care el a ales, în ultimul moment, să refuze invitaţia de a participa la festivalul de pe croazetă. Scenarista de 46 de ani a denunţat, în stilul americanului Michael Moore, modul în care s-a desfăşurat recosntrucţia oraşului L'Aquila, sub conducerea lui Guido Bertolaso, şeful Protecţiei Civile din Italia. Documentarul "oferă o viziune parţială a realităţii şi nu reflectă starea de spirit şi sentimentele locuitorilor din L'Aquila în ceea ce priveşte Protecţia Civilă", a declarat, luni, Bertolaso. Seismul care a cutremurat politica

Pe 6 aprilie 2009, un cutremur devastator a pus practic la pământ capitala regiunii Abruzzo, ucigând 308 persoane şi lăsând fără adăpost alte 80.000.

"Intervenţia rapidă şi eficientă a protecţiei civile a fost primită cu braţele deschise, însă modul în care aceasta a planificat şi a acţionat concret a fost îndelung contestat. Centrul oraşului este, în continuare, în ruină, în timp ce locuinţele sinistraţilor se află amplasate în pustiu", scrie AFP.

În acelaşi timp, Bertolaso este suspectat că a primit beneficii financiare pentru el şi familia sa în schimbul unor favoruri şi a unor contracte publice ilegale. "Cavalerul Berlusconi"

Premierul Berlusconi este conturat în film precum cavalerul care s-a folosit de drama din L'Aquila pentru a-şi curăţa imaginea pătată de scandalurile cu conotaţii sexuale în care era implicat în acea perioadă.

Regizorul peliculei "Draquila - Italy trembling,"care a refuzat orice interviu cu presa străină înainte de Festivalul de la Cannes, a declarat pentru câţiva reprezentanţi ai presei italiene că filmul este "o reflexie a haosului de autoritate care domneşte în ţară".

În competiţia de la Cannes de anul acesta participă un singur regizor italian, Daniele Luchetti, cu pelicula "La Nostra Vita". Ea a criticat, de asemenea, boicotul ministrului italian al Culturii şi a subliniat că, dimpotrivă, "ar trebui să fim mândri că putem da străinilor o dovadă de libertate". Susţinătorii premierului

În ciuda părerilor generale favorabile, au existat şi contestatari ai peliculei. Un grup baptist numit "Je suis contre Draquila" a strâns deja sute de susţinători pe Facebook. Reprezentanţii săi spun că în provincia L'Aquila a fost ales, la finalul lui martie, "un nou preşedinte berlusconian".

Documentarul "Draquila - Italy trembling" a avut premiera italiană vineri, iar, în weekend, încasările înregistrate s-au ridicat la 263.000 de euro, urcând pe locul 11 în box office.

Mai multe informaţii despre Festivalul de Film de la Cannes aflaţi pe cinemas.ro şi din secţiunea Cannes 2010

Ne puteți urmări și pe Google News