Întreaga Europă se luptă cu căldura și cu seceta. Ne confruntăm cu interdicții excepționale și cu o penurie epocală de apă care pune agricultura în genunchi și turismul în dificultate.
Din România până în Spania, jumătate din teritoriul Bătrânului Continent, aşa cum spune un studiu al Comisiei Europene, este în pericol.
Un țăran român constată neajutorat dezastrul: „Nu putem face nimic, fiecare dintre noi va trebui să înțeleagă. Porumbul este în întregime uscat – spune el – totul este uscat: nu va fi porumb, nici măcar un sfert, unii pot culege ceva ici-colo, dar foarte puțin”,
Italia: 5 regiuni în urgență și pagube aduse agriculturii pentru 6 miliarde
În Italia, 2022 este până acum anul cel mai călduros din secolul al XIX-lea; pentru Coldiretti, prejudiciul adus agriculturii se ridică, la 6 miliarde de euro.
Recolta de porumb și furaje s-a înjumătățit, producţia grâului a scăzut cu 30%, cea a fructelor cu 15%, iar cantitatea de lapte muls a scăzut şi ea cu 20%.
Pentru mulți este prea devreme pentru a face bilanțul, deoarece foarte probabil în câteva luni, cifrele vor fi și mai proaste.
În Franța, toată țara este în alertă
În Franța, de miercuri întreaga țară este în stare alertă de secetă, aceasta fiind cea mai gravă din istoria ţării, aşa cum a spus premierul, Elisabeth Borne.
În 100 de municipii din sud-estul țării deja nu mai curge apă potabilă de la robinet, iar mai la nord, în regiunea Vosgi, apa de la robinet nu poate fi băută timp de cel puțin 48 de ore: autoritățile locale sunt nevoite să o înlocuiască cu apa din lac, care înainte de a fi băută, trebuie tratată.
Guvernul a activat o celulă de criză de secetă și gigantul energetic EDF ar putea fi obligat să limiteze producția la uzina de la Tricastin pentru că apa din Ron, mult prea fierbinte, nu satisface nevoile de răcire a reactoarelor.
Utilizarea apei este limitată în 93 de regiuni.
„Ne aflăm într-un context care nu mai corespunde niciunui obicei – spune Christophe Bechu, ministrul francez pentru tranziția ecologică – nu am trăit niciodată o secetă ca aceasta.
Și vestea proastă este că, potrivit previziunilor, nu există niciun motiv care să ne facă să credem că această situaţie va înceta”.
Probleme și în Polonia, Germania, Ungaria
Olanda, Germania, Polonia, Ungaria, și Slovenia, Croația, se confruntă cu aceleași neplăceri, în primul rând cu dificultatea de a găsi furaje.
Situația este dificilă și în întreaga Peninsulă Iberică: în Spania, volumele de apă stocate în bazine sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe zece ani.
În Portugalia, apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice este la jumătate din media celor șapte ani anteriori, ca să nu mai vorbim de incendiile care devastează teritoriul din sudul Europei, notează it.euronews.com.
(Traducerea Rador)