Drama refugiaților de la Siret văzută de un voluntar grec. Relatare din locul în care începe „drumul durerii și al agoniei”

Drama refugiaților de la Siret văzută de un voluntar grec. Relatare din locul în care începe „drumul durerii și al agoniei” Sursa: arhivă EVZ

Voluntarii greci din Organizația Medicii Lumii sunt impresionați de dramele refugiaților ucraineni care ajung la punctul de trecere al frontierei de la Siret, cu România. Majoritatea sunt într-o stare psihică foarte proastă și îngroziți de ceea ce au văzut în acest război.

Organizația Medicii Lumii, din Grecia, activează la granița dintre Ucraina și România, unde preia refugiații care fug de războiul din țara vecină. Reprezentanții organizației au fost intervievați într-o emisiune pentru un post grecesc de televiziune. Voluntarii greci au povestit despre ceea ce au văzut la granița dintre Ucraina și România. Iar relatarea este mai mult decât impresionantă. Oameni într-o stare psihică foarte proastă, stresați de ceea ce se întâmplă, îngroziți de atrocitățile pe care le-au văzut și trăit, după cum relatează publicația Ert News, din Grecia.

„Oamenii care trec pe aici sunt într-o stare psihică foarte proastă, stresați și sub presiune mare” și „chiar și animalele sunt șocate de ceea ce au trăit”, a declarat Kostas Petradellis, șeful echipei Medicii Lumii, de la Siret, impresionat despre ce a văzut în acest război.

El a vorbit pentru Programul Unu al Radioteleviziunii Elene, emisiunea „Oglinda” realizată de Christos Michailidis. Voluntarii greci au povestit că oamenii alungați de război trebuie ajutați și susținuți în călătoria lor, pe care o numesc „a durerii și a agoniei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să gestionăm oameni alungați de război din patria lor. Ei încep o «călătorie a refugiaților», o călătorie a durerii și a agoniei. Durere pentru tot ceea ce au trăit și văzut, pentru tot ce au pierdut, tot ce au lăsat în urmă și pe care s-ar putea să nu le mai vadă niciodată, și îngrijorare pentru ziua de mâine și viitor”, a spus el, după care a adăugat:

„Sunt într-o stare psihică proastă, mai ales în ultimele zile. Înainte aveau o speranță, spuneau «vom învinge», dar acum sunt într-o situație foarte proastă, vedem lucrul acesta în ochii lor plini de lacrimi. Dar o vedem și medical, sunt stresați, cu tensiune arterială foarte mare, sunt mulți cu boli cronice, fără medicamente, precum și copii care au nevoie de îngrijiri medicale și medicamente”.

Sursa foto: Inquam photos

Organizarea statului român este impresionantă

Kostas Petradellis a evidențiat organizarea autorităților române care permit ca activitatea de triere și îndrumare a refugiaților să se facă cu maximă eficiență.

„Este impresionant cât de bine structurat este statul român și structurile de aici. Imaginați-vă că există un cort cu un veterinar și o ambulanță specială pentru animale”, a spus voluntarul grec.

Prin punctul de trecere al frontierei de la Siret trec zilnic câteva mii de oameni. Pentru ei a fost înființată o tabără improvizată, care este o destinație de transit. Aici, voluntairi din cadrul Medicii Lumii asigură îngrijiri medicale și pun la dispoziție corturi pentru ca oamenii să să se odihnească o vreme, înainte de a-și continua călătoria.

„Am trimis deja 22 de tone de ajutoare umanitare și alimente, bine gândite, pe baza listelor trimise către noi de entități ucrainene – spitale, primării. Medicamente, haine, alimente, pături. Le-am transportat în orașe din Ucraina unde vor fi distribuite acolo unde este nevoie. Am pus la punct un plan de a lucra și în Ucraina, unde consider că este și mai imperativ să avem o prezență întrucât spitalele sunt destructurate, profesioniștii din sănătate sunt epuizați. Pentru medici nu există granițe, doar oameni aflați în nevoie”, a mai spus Petradellis.

Guvernul, anunț de ultim moment: 25.000 de refugiați ucraineni sunt în România

Sursa: Gov.ro

Animalele sunt la fel ca oamenii

Voluntarul a dezvăluit o discuție pe care a avut-o cu femeie din Ucraina, soția unui fotbalist de la Dynamo Kiev. Aceasta a scos un câine pe care îl transporta în portbagajul mașinii sale:

„«Este în vârstă?» am întrebat-o. «Nu», ,mi-a spus ea, «are doar 3 ani». «Și de ce nu iese să alerge după drumul lung?» am întrebat. Câinele era și el șocat. «Și-a pierdut energia», mi-a răspuns”.

Petradellis a povestit că a rămas impresionat de solidaritatea oamenilor cu propriile animale, pe care nu au dorit să le abandoneze.

„Este remarcabil că ceea ce spunem despre oameni, că nu lăsăm pe nimeni în urmă, se aplică și animalelor. Majoritatea celor care vin din Ucraina își iau animalele cu ei”, a mai spus Petradellis.

sursa: arhivă EVZ

Ucrainenii aleg țările din Vest

Șeful echipei Medicii Lumii de la Siret, a spus că de la Siret mulți ucraineni pleacă în Spania, Italia și Grecia. Foarte puțini aleg Germania, iar unii își doresc să rămână în România, fie pentru că au rude, fie pentru că speră că războiul se va termina curând și că se vor putea întoarce în orașele și satele lor.

El a adăugat că la 30 de kilometri de graniță, în interiorul Ucrainei, există informații că sunt aproximativ 500.000 de oameni care așteaptă să vadă ce se va întâmpla. Ei nu sunt deciși, încă, să-și părăsească țara și așteaptă să vadă cum va evolula războiul. De asemenea, unii dintre ei au o problemă cu documentele de călătorie, deoarece nu există servicii și structuri guvernamentale.

„Suntem aici cu o unitate medicală mobilă, suntem singura organizație medicală care activează pe teren, cu specialități. Avem cardiologi, pediatri, medici primari. Deci, oferim îngrijire primară. Suntem primii care răspundem la orice caz. Există o organizare foarte bună atât din partea României, cât și a voluntarilor români și colaborăm cu ei”, a spus el.

Sursa: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Atenție sporită pentru minorii neînsoțiți

Petradellis a precizat că minorii neînsoțiți nu au voie să treacă granița, iar asta reprezintă o problemă. Sunt copii victime ale traficului de persoane, iar aceștia trebuie protejați ca să nu fie exploatați sau chiar uciși.

„Avem și noi ochii deschiși asupra traficului de persoane. Este foarte important să verificăm și noi dacă există un copil care nu este cu familia lui, ci a fost luat de cineva din Ucraina. Au ajuns la cunoștința noastră două incidente care au fost preluate de autoritățile locale”, a spus el.

În plus, a spus că există trafic cu animale, adică unii încearcă să ia animale cu ei pentru a le vinde în Europa, „deci există control și pentru asta”.