Mamele copiilor care au murit din cauza siropului de tuse fabricat în India cer să li se facă dreptate. Un număr de 66 de copii au decedat în Gambia după ce au fost tratați cu un sirop contra tusei și răcelii contaminat cu substanțe toxice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă privind mai multe tipuri de sirop împotriva tusei şi răcelii produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals.
OMS investighează cazul morții celor 66 de copii din țara africană, împreună cu compania producătoare și autorităţile de reglementare din India. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă privind unele siropuri pentru copii împotriva tusei şi răcelii produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals care ar fi putut provoca decesul a 66 de copii în Gambia şi care au fost distribuite şi în alte ţări, transmite AFP.
Reprezentanții organizației au precizat că analizele de laborator indică o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile ale medicamentelor reclamate. OMS a lansat o alertă în legătură cu aceste medicamente care au fost identificate în Gambia, dar a precizat că ar putea fi distribuite şi în alte părţi ale lumii.
Este vorba despre patru produse, Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold, fabricate de Maiden Pharmaceuticals Limited. Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto).
.
Părinții cer să li se facă dreptate
În timp ce OMS a declanșat o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat și care au fost cauzele care au dus la moartea celor 66 de copii, familiile acestora cer să li se facă dreptate. Un reportaj BBC, prezintă situația și cererile părinților.
Mariam Kuyateh este mama lui Musa, unul dintre cei 66 de copii care au decedat, la vârsta de doar 20 de luni. Copilul a fost tratat cu unul dintre siropurile de tuse despre care OMS spune că ar fi putut provoca „leziuni renale acute”. Mariam Kuyateh, în vârstă de 30 de ani, care mai are alți patru copii, rememorează, cu ochii în lacrimi ce i s-a întâmplat fiului său. Ea a povestit că fiul ei a fost consultat de un medic pentru gripă, iar la recomandarea acestuia, soțul său a cumpărat siropul pentru tratament.
„Când i-am dat siropul, gripa a încetat, dar a apărut o altă problemă. Fiul meu nu mai avea urină”, a spus doamna Kuyateh.
Ea s-a întors la spital, iar Musa a fost trimis să facă un test de sânge, care a exclus malaria. I s-a administrat un alt tratament, care nu a funcționat, iar apoi i s-a montat un cateter, dar tot nu a urinat. În cele din urmă, micuțul a fost operat, însă lucrurile nu s-au îmbunătățit.
„Nu a reușit să supraviețuiască, a murit. 66 de copii morți este un număr uriaș. Așadar, avem nevoie de justiție deoarece victimele au fost copii nevinovați”, a povestit mama.
Aisha a murit la cinci luni
O altă victimă este Aisha, în vârstă de cinci luni. Mama ei, Mariam Sisawo, și-a dat seama într-o dimineață că, după ce luase siropul de tuse, că bebelușul nu mai urina. La spital i s-a spus că vezica fiicei sale nu are nici o problemă. După o nouă vizită la medic, în cele din urmă fetița a fost trimisă la un spital din capitala țării, Banjul. Dar, după cinci zile de tratament acolo, a murit.
„Fiica mea a avut parte de o moarte dureroasă. La un moment dat, când medicii au vrut să-i fixeze o perfuzie, nu au putut să-i vadă venele. Eu și alte două femei din aceeași secție, toate ne-am pierdut copiii. Mai am doi fii, dar Aisha era singura fată. Soțul meu a fost foarte fericit să o aibă pe Aisha și încă nu se poate împăca cu moartea ei”, a mai povestit femeia.
Mariam Sisawo crede că guvernul ar trebui să fie mai vigilent și să supravegheze mult mai atent achizițiile de medicamente.
„Aceasta este o lecție pentru părinți, dar cea mai mare responsabilitate este a guvernului. Înainte ca orice medicament să intre în țară, ar trebui să fie verificat în mod corespunzător dacă este potrivit pentru consumul uman sau nu", a spus ea.
Părinții acuză sistemul medical precar
Tatăl lui Muhammed, o altă victimă, în vârstă de doi ani și cinci luni, Alieu Kijera, a explicat ce s-a întâmplat cu băiețelul său. El a spus că micuțul a fost transportat la spital cu febră și pentru că nu reușea să urineze.
Medicii l-au tratat pe băiețel pentru malaria, deși starea sa se înrăutățea. La un moment dat, aceștia le-au spus părinților că ar trebui transferat în țara vecină, Senegal, unde serviciile medicale sunt mai bune. Chiar și așa, însă, deși s-a înregistrat o oarecare îmbunătățire, băiețelul nu a putut fi salvat.
Dl. Kijera este supărat că țara sa nu are un sistem de sănătate suficient de bun și că a fost nevoit să călătorească în străinătate.
„Dacă ar fi existat echipamente și medicamente adecvate, atunci fiul meu și mulți alți copii ar fi putut fi salvați”, a spus el.
Locuitorii cer demisia ministrului Sănătății
În Gambia, acest scandal a provocat multă furie în rândul populației. Oamenii au mers până la a-i cere demisia ministrului Sănătății, Dr. Ahmadou Lamin Samateh și începerea urmăririi penale împotriva importatorilor de medicamente.
Trebuie spus că Gambia nu dispune de un laborator capabil să testeze dacă medicamentele sunt sigure. Acestea sunt trimise în străinătate pentru a fi verificate, a declarat directorul serviciilor de sănătate, Mustapha Bittay, pentru emisiunea Focus on Africa de la BBC.