Editura Evenimentul si Capital

Drama celor patru copilași abandonați. Părăsiți de mamă, despărțiți de stat

14-08/24-copii-2-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 1267 Vizualizari

Trei dintre frățiori au fost duși la Complexul „Prichindelul” din Sibiu, iar mezinul Andrei-Gheorghe, de numai 11 luni, a fost dat în plasament maternal. Tatăl e prea sărac pentru a-i îngriji, mamei i s-a făcut dosar penal.

Joi dimineață, cei patru micuți, Maria (6 ani), Ioan- Cristian (4 ani), Alin-Florin (2 ani) și Andrei-Gheorghe (11 luni) au fost externați de la Secția IV Pediatrie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Luis Țurcanu din Timișoara. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș s-a spălat pe mâini de caz. „Copiii au fost trimiși autorității similare din Sibiu, județul de reședință”, explică Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al instituției. După ce au plecat din spital și au intrat în sediul Direcției, celor mici li s-au schimbat scutecele, apoi au fost îmbarcați într- o mașină și, însoțiți de un asistent social, au pornit spre Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș nu știa ce se va întâmpla cu micuții odată ajunși acolo, ce soluție de plasament au găsit colegii din Sibiu.

O nebuloasă rămâne și situația mamei copiilor. Ancuța Toma, 31 de ani, este un personaj care a fost asistat social de la sosirea sa în Timișoara (acum o lună, când a ajuns la Azilul de Noapte și apoi la adăpostul în regim de urgență al Asociației Generație Tânără). Cu toate acestea, după ce au trimis copiii la Sibiu, oficialii DGASPC Timiș nu își mai bat capul cu femeia și ridică din umeri atunci când sunt întrebați ce au de gând cu ea.

Frați despărțiți

Mezinul de 11 luni va fi luat de lângă frații lui mai mari, care vor locui în altă parte. „Noi am desfășurat o anchetă, iar în urma acesteia am hotărât ca azi ( joi - n.r.) când copiii vor ajunge la noi, să îi plasăm în regim de urgență pe raza județului. Cei mai mari trei copii vor merge la Centrul de Primire în Regim de Urgență din cadrul Complexului de Servicii «Prichindelul » din Sibiu, iar cel mai mic dintre frați va merge în plasament în regim de urgență la un asistent maternal profesionist deoarece conform Legii 272 / 2204, privind Protecția și promovarea drepturilor copilului, în cazul unui copil cu vârsta de până la doi ani se poate dispune o măsură de protecție doar în mediul familial”, explică Andreea Păunescu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.

La cât de traumatizat va fi micul Andrei – Gheorghe că nu își va mai vedea frații, după ce, dintr-o dată, nu mai este nici mama lui lângă el, care, așa indolentă și murdară cum era, îl ținea mereu în brațe, nu s-a gândit nimeni.

„I s-a cerut să strângă după copiii care-și făceau nevoile pe hol”

Reamintim că duminică noaptea spre luni, un timișorean a sunat la 112 după ce a găsit, într-un scuar din centrul orașului, în spatele Catedralei, patru copii abandonați, aproape înghețați de frig (afară erau 12 grade), plângând de foame și de mușcăturile de țânțari care îi năpădiseră. Lângă ei, doar o sticlă de suc. A doua zi, mama lor a apărut la sediul DGASPC Timiș și a spus că a fost „fermecată” de un bărbat și o femeie, care i-ar fi dat să bea dintr-o licoare, apoi nu a mai știut de ea. Cei care au relaționat cu tânăra, fie la Azilul de noapte, fie la adăpostul Asociației Generația Tânără, spun că aceasta nu și-a educat defel copiii. „Era așa de leneșă încât nici măcar copiilor nu le gătea, ei primeau mâncare de la o organizație caritabilă din sat. Femeia asta nici măcar nu merită să își crească copiii”, a declarat Liliana Nan, asistentul social din Nocrich. „Copiii erau semi-sălbatici, cei mari nu știau să folosească olița sau toaleta. Iar femeii nu i-a convenit că îngrijitorii au pus-o să strângă după copii, când aceștia își făceau nevoile pe coridor”, declara Mariana Petersel, președintele Asociației Generație Tânără.

Trebuie adoptați toți patru!

Victor Ponta arunca BOMBA! Dezvaluirea NEASTEPTATA despre Radu Mazare! Emotii pentru Liviu Dragnea

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI