Spital privat sau de stat pentru Dragnea? Reacţia lui Dan Andronic: „Cei bogați vor primi servicii mai bune decât cei săraci”

Spital privat sau de stat pentru Dragnea? Reacţia lui Dan Andronic: „Cei bogați vor primi servicii mai bune decât cei săraci”

Opţiunea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru un spital privat în locul unuia de stat, a fost comentată de directorul Evenimentului zilei, Dan Andronic. Jurnalistul consideră că liderul social-democraţilor a ales corect în momentul în care problemele de sănătate l-au silit să se interneze într-o unitate medicală privată.

„Faptul că Dragnea a ales un spital privat în loc să se ducă la un spital de stat îmi indică un instinct de supraviețuire, nu o mârlănie.

Ce rost are să te prefaci că ești sărac, dacă îți poți permite un alt tip de îngrijire? Până la urmă, în materie de sănătate, întotdeauna este vorba despre bani, iar cei bogați vor primi servicii mai bune decât cei săraci.

Mai ales când știi că spitalele românești au devenit o loterie a supraviețuirii, intri cu hernie de disc, ieși cu stafilococ auriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sincer, toți politicienii care se dau patrioți în materie de internări în spitale de stat, mi se par niște mincinoși patetici...”, a scris Dan Andronic pe contul său de Facebook.

La rândul ei, şi redactorul-şef al Evenimentului zile, Simona Ionescu, a comentat unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului: „Sunt de acord cu tine, Dan, ca om pățit: instinctul de supraviețuire acționează primordial când ești într-o situație critică de sănătate. Nu știu sigur de ce a ales Dragnea să meargă la privat.

Știu însă sigur că medicul despre care s-a spus că-l tratează, prof. dr. Marius Catană, este unul dintre cei mai buni chirurgi ai noștri în probleme de coloană. El l-a tratat pe Silviu în 2006, la spitalul Bagdasar (unde știam că mai lucrează și acum), după accidentul de mașină. Avea o fisură în coloana și la Urgența Floreasca nu au depistat-o imediat, apoi nu au vrut să-l opereze.

Mi-a spus cineva de dr, Catană și așa am ajuns la Bagdasar. Ne așteptam la operație, așa ne-a spus și doctorul, că nu o exclude, dar că înainte să încercăm o imobilizare totală de două luni. Tratamentul lui a fost impecabil, iar după cele două luni radiografiile au arătat sudarea acelei așchii de os care ar fi putut cauza o paralizie. Tot dr. Catană a operat-o pe sora Violetei de o tumoră cervicală la care nu se bagă nimeni. Femeia trăiește și azi, după 12 ani. Așa că Dragnea are noroc de un medic super, fără să bată drumul la Viena sau în altă parte.”

Un alt punct de vedere asupra temei lansate de Dan Andronic l-a avut şi jurnalista Sandra Luca, şefa secţiei Social/Medical de la Evenimentul zilei: „Lăsând la o parte că e vorba de Dragnea, explicația merge mai departe de priceperea medicului. La stat, ca să faci un RMN ești pus pe lista de așteptare. Și aștepți vreo două luni pentru că asta-i situația oriunde.

Dacă nu vii în UPU, cu salvarea, după ce ai fost implicat într-un accident sau incident violent, stai și aștepți. Dacă mergea la stat și intra la RMN în ziua aia, mă duceam și luam la puricat lista de așteptare, vedeam că i-a dat la o parte pe suferinzii care nu au putere politică și îl dădeam pe prima pg la Evz.

Dar așa... Nu avem ce să-i reproșăm.”

Amintim că Liviu Dragnea a ajuns sâmbătă la spital, cu dureri la spate, problemele de sănătate împiedicându-l să se prezinte la ÎCCJ, în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi fostul prim-ministru, Mihai Tudose, au ironizat alegerea lui Dragnea. „PSD, când a cerut votul românilor, a promis sistem de sănătate performant, spitale regionale publice. Nu cred că s-a dus ăsta la un spital public, nu? Parcă așa se vorbea”, a declarat Iohannis. 

„Nu sunt medic, dar am un singur comentariu. Înţeleg că poţi să te tratezi, să te internezi unde doreşti şi sunt sisteme de asigurare şi private, nu ştiu, poate domnia sa are o asigurare privată. Dar orice om normal, orice român pe când îl doare ceva se duce la UPU, la urgenţă. Când eşti al treilea om în stat, e bine să verifici dacă lucrurile funcţionează pe propria piele, spate, vertebre, menisc şi poate nimerea undeva unde funcţiona RMN.

Omul de rând se duce unde poate – în sistemul de sănătate public. Dacă un demnitar nu îşi găseşte rezolvarea la sistemul de sănătate public măcar în faza incipientă, dar pe parte de diagnostic, prima dată te prezinţi la un spital public”, a  Tudose, miercuri, la Parlament, conform agerpres.ro.