Observațiile lui Macron asupra justiției din România, context în care l-a lăudat pe șeful statului român Klaus Iohannis pentru că ”nu-și lasă țara din mână”, au fost criticate de Dragnea.

„Citesc cu atenție ce spune președintele Macron, mai ales că are o relație specială cu președintele Iohannis. Deci sunt doi președinți importanți în lume și a spus că în România sunt unii care se opun independenței justiției sau care vor să afecteze independența justiției. Eu neavând fir direct cu președintele Macron și nici nu am participat la întâlnirea secretă cu ministrul de Externe și procurorul șef DNA, ceea ce bănuiesc că este din punct de vedere diplomatic uzual să aibă loc astfel de întâlniri, n-am de unde să știu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituții. Poate unele instituții vor să afecteze independența justiției. Deci, neavând informația completă, n-am cum să comentez”, a spus Dragnea, după ședința Cex.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ținut să afirme că apreciază munca președintelui Klaus Iohannis, făcând referire la faptul că nu își lasă țara să ajungă precum Ungaria și Polonia.

„În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia.

Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: „Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor”. Polonia, Ungaria, unii în România – şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână… Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a declarat Macron.