Dragnea pregătește anchetarea SPP în Parlament

Dragnea pregătește anchetarea SPP în Parlament

Coaliția de guvernare ia în calcul să declanșeze o anchetă parlamentară cu privire la acuzațiile de „spionaj” politic, pe care PSD-iștii le aduc Serviciului de Protecție și Pază

Politologul Alina Mungiu-Pippidi i-a cerut ieri președintelui Comisiei parlamentare de control al activității SRI, Claudiu Manda (PSD), într-o scrisoare deschisă, să își „facă datoria” și să îl audieze „de îndată” pe directorul SPP, generalul Lucian-Silvan Pahonțu, ca urmare a acuzațiilor de imixtiune politică pe care i le-au adus social-democrații.

„În prima şedinţă (care va avea loc săptămâna viitoare, n.red.) vom discuta despre faptul că ar fi existat la SPP un serviciu secret. Rămâne să vedem ce vom face la Comisie, dacă este de competenţa noastră sau nu”, a spus, ieri, șeful comisiei SRI. Manda a evitat să spună dacă îl va chema pe directorul SPP la audieri, dar a sugerat posibilitatea apariției unei comisii speciale de anchetă a activității serviciului secret.

Decizie

Surse parlamentare din coaliția de guvernare au apreciat, ieri, pentru EVZ, că din moment ce bugetele SPP sunt avizate în fiecare an de comisiile reunite de Apărare ale Camerei Deputaților și Senatului, tot aceste comisii ar trebui, în mod normal, să inițieze o eventuală anchetă a activității SPP.

O decizie politică în acest sens este așteptată în scurt timp, au precizat sursele citate.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a respins, ieri, varianta unei anchete parlamentare privind activitatea SPP. „Să vină cu propuneri”, a transmis el Comisiei SRI.

Mister

În scrisoare, Mungiu mai afirmă că „e de datoria Parlamentului să investigheze cum anume a devenit SPP serviciu secret sub guvernul Victor Ponta, ocolind suveranitatea parlamentară și, posibil, unele legi în vigoare”. Actul la care se face referire în scrisoare este Ordonanța de Urgență nr. 43 din 21 octombrie 2015, prin care s-a legiferat că „activitatea Serviciului de Protecție și Pază constituie secret de stat”.

Până atunci, era secret de stat doar „activitatea operativă”. Cu alte cuvinte, prin OUG 43/2015, SPP a devenit în întregime serviciu secret. Documentul a fost semnat la acea vreme de fostul premier Victor Ponta și contrasemnat, printre alții, de directorii serviciilor secrete SRI, SIE, SPP și STS.

„Dacă mor, mor în picioare!”

Comisia de control al SRI va stabili săptămâna viitoare când îi audiază pe președintele PSD, Liviu Dragnea, ex-directorul SRI George Maior, ex-prim-adjunctulul SRI Florian Coldea, fostul președinte Traian Băsescu și foștii premieri Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea a spus luni că știe „lucruri grave” și că este gata să povestească tot ce știe în Comisia SRI, cu orice preț. „Am spus că nu mi-e teamă, dacă mor, mor în picioare, nu am de ce să mint şi când e vorba de un interes major al acestei ţări nu mă dau înapoi”, a spus acesta.

Decizie istorică în Palatul Victoria

Prim-ministrul și cei 27 de miniștri au ales să renunțe la serviciile de protecție ale SPP. „Am transmis Serviciului de Pază şi Protecţie, încă de luni seară, că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune şi am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalităţile legale în acest sens”, a anunțat ieri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă (foto).

Prim-ministrul nu a explicat motivul deciziei. „Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP, a căror muncă o respect, şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a adăugat ea. Cabinetul Viorica Dăncilă devine primul Executiv post-decembrist care renunță la paza SPP, singurul serviciu secret specializat în protecția demnitarilor.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, ieri, de la Bruxelles: „Nu m-a preocupat, mi se pare o non-problemă”.

Paul Stănescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Vicepremierul Paul Stănescu: „Un prieten din partea lui Pahonțu mi-a spus că Dragnea va fi executat”

Viceprim-ministrul PSD Paul Stănescu a declarat, ieri, că la două săptămâni după ce a fost numit în Guvern, în octombrie 2017, s-a petrecut următorul episod: „A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar.

Am spus următorul lucru: te rog să-i spui că a greşit adresa total. Nu ştiu cine e Pahonţu, nu l-am văzut în viaţa mea. Niciodată nu m-am gândit să preiau partidul şi nici nu mă gândesc. Nu cred că SPP e de vină, cred că oamenii sunt de vină şi e impardonabil să se spună aşa ceva. Eram vicepremier, asta înseamnă un atentat grav la democraţie”. Solicitat să explice ce înseamnă „executat”, Stănescu a răspuns: „Ce înţelege toată lumea”.

Parchetul nu anchetează

Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Mihaela Porime, a declarat, ieri, pentru EVZ, că Ministerul Public a realizat ieri, în legătură cu acuzaţiile aduse de Dragnea lui Pahonţu, „o analiză dacă poate să fie o faptă penală”. Potrivit oficialului, Parchetul a decis că nu este cazul să se autosesize și nici nu a primit o solicitare în acest sens. „Nu există nicio anchetă în curs”, a asigurat Porime. Dragnea a afirmat luni că directorul SPP le-ar fi spus unor membri de partid că președintele social-democrat va fi „executat în martie”.

Ne puteți urmări și pe Google News