Doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca primite de șasesprezece țări europene din lotul oprit de la administrare de autoritățile austriece. ”I-am informat pe toți colegii din rețeaua europeană” despre lotul de aproximativ un milion de doze trimis în 17 țări europene, a declarat într-o conferință de presă Christa Wirthumer-Hoche.
Alte 16 ţări au primit doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din lotul oprit de la administrare de autorităţile austriece, a anunţat marţi o înaltă oficialitate din domeniul sanitar, citat de Reuters, preluată de Agerpres .
Lotul AstraZeneca oprit de la administrare de autoritățile austriece a fost primit de alte 16 state europene
Îngrijorările sunt alimentate de decesul unei asistente în vârstă de 49 de ani din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui după ce a fost injectată cu produsul AstraZeneca. O alta, de 35 de ani, care a primit vaccin din acelaşi lot, ABV 5300, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă. Ambele cazuri au avut loc în localitatea Zwettl, la nord-vest de Viena .
"I-am informat pe toţi colegii din reţeaua europeană, deoarece acest lot de aproximativ un milion de doze în total a fost trimis în 17 ţări europene", a declarat într-o conferinţă de presă Christa Wirthumer-Hoche, şefa diviziei pentru medicamente şi echipamente medicale din cadrul Agenţiei Austriece de Sănătate şi Siguranţa Alimentelor (AGES), care supraveghează şi piaţa medicamentelor, mai precizează sursa citată.
Rezultatele autopsiei asistentei decedate sunt așteptate săptămâna viitoare
Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a discutat cazul luni, a arătat Christa Wirthumer-Hoche, adăugând că rezultatele autopsiei asistentei decedate sunt aşteptate săptămâna viitoare.
Wirthumer-Hoche nu a precizat care sunt celelalte ţări în care a ajuns lotul respectiv de vaccin şi nici eventuale măsuri luate de acestea. AstraZeneca a declarat că ţine legătura cu autorităţile din Austria şi va acorda întregul sprijin anchetei. Compania anglo-suedeză a comunicat că toate loturile de vaccin sunt supuse unor controale de calitate riguroase şi că nu au existat "efecte adverse grave confirmate asociate cu vaccinul".
Autoritățiile de reglementare ale Uniunii europene au aprobat AstraZeneca , apreciind că este eficient și sigur
Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat produsul AstraZeneca la sfârşitul lui ianuarie, apreciind că este eficient şi sigur. În februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus vaccinul pe lista celor utilizate în caz de urgenţă. Majoritatea reacţiilor adverse observate în studiile clinice au fost de scurtă durată şi nu s-au raportat probleme de coagulare a sângelui.
Autoritatea germană de reglementare a vaccinurilor a evaluat la rândul său siguranţa vaccinului. Ea a ajuns la concluzia că reacţiile adverse în rândul celor 360.000 de persoane injectate luna trecută corespund profilului de siguranţă descris în studiile clinice.