Evenimentul Zilei > Social > Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia începând din iulie 2021
Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia începând din iulie 2021

Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia începând din iulie 2021

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie produs, începând cu 1 iulie 2021, în nordul Italiei. ”Vaccinul va fi produs în instalația Adienne, în Lombardia, la Caponago, în apropiere de Monza”, a declarat Stefano Maggi, consilier de presă al Camerei de Comerț. În 2021 și 2022 ar urma să fie produse în nordul Italiei zece milioane de doze.

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fe produs în Italia – începând din iulie -, o premieră în Uniunea Europeană (UE), care nu l-a autorizat încă, declară Camera de Comerţ italiano-rusă pentru AFP. ”Vaccinul va fi produs începând din iulie 2021 în instalaţia (întreprinderii farmaceutice italiano-elveţiene) Adienne, în Lombardia, la Caponago, în apropiere de Monza”, în nordul Italiei, declară un comsilier de presă al Camerei de Comerţ, Stefano Maggi, într-un interviu telefonic.

Zece milioane de doze Sputnik V urmează să fie produse până la finalul lui 2022 în nordul Italiei

”Zece milioane de doze urmează să fie produse începând de la 1 iulie şi până la 1 ianuarie 2022”, declară el, subliniind că este vorba despre ”primul acord la nivel european în vederea producerii pe teritoriul UE a vaccinului Sputnik V”, relatează News.ro .

Vaccinul rusesc Sputnik V nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, însă a trecut săptămâna trecută de o etapă-cheie în vederea unei desfăşurări în UE, prin lansarea examinării sale de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) cu sediul la Amsterdam. În urma acestui anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.

Reproșuri din partea Rusiei în privința amânării validării vaccinului Sputnik V de către EMA

Fondul suveran rus, propietarul vaccinului, a reproşat din nou, marţi, EMA că a ”amânat luni de zile” procesul validării Sputnik V. Rusia argumentează că vaccinul Sputnik V este validat în 46 de țări. Rusia denunţă de asemenea în mod violent declaraţii ale unei membre a Consiliului de Administraţie al EMA, care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului rusesc Sputnik V de către unele ţări europene cu ”ruleta rusă”.

Critice faţă de o validare și de o campanie de vaccinare europeană pe care le consideră prea lente, mai multe state membre UE s-au orientat către vaccinuri neaprobate încă. Ungaria a început să administreze vaccinul rusesc Sputnik V populaţiei ungare luna trecută, iar Cehia şi Slovacia recomadă Sputnik V și au dat comandă în Rusia.

”Dacă vaccinul nu este autorizat în Europa până la 1 iulie 2021, dozele produse vor fi cumpărate de către Fondul suveran rus şi distribuite în ţările în care vaccinul Sputnik V este deja autorizat”, declară pentru AFP Stefano Maggi.

Vaccinul rusesc, deși primit cu scepticism, i-a convins în timp pe experții occidentali

Primit mai întâi cu scepticism în Occident, primul vaccin rusesc împotriva COVID-19 i-a convins între timp pe experţi, după publicarea unor rezultate în revista de specialitate The Lancet, potrivit cărora vaccinul rusesc are o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale covid-19.

În prezent, trei vaccinuri sunt autorizate în UE – Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford. Un al patrulea vaccin, al Johnson & Johnson, face obiectul unei cereri de autorizare. În afară de Sputnik V, alte două vaccinuri – ale Novavax şi CureVac – sunt în curs de examinare la EMA. Contactat de AFP, Ministerul italian al Sănătăţii nu a dorit să comenteze acest anunţ, mai precizează sursa citată.

Photo 211443772 © Stanislav SukhinDreamstime.com