Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia începând din iulie 2021

Vaccinul rusesc Sputnik V va fi produs în Italia începând din iulie 2021

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie produs, începând cu 1 iulie 2021, în nordul Italiei. ”Vaccinul va fi produs în instalația Adienne, în Lombardia, la Caponago, în apropiere de Monza”, a declarat Stefano Maggi, consilier de presă al Camerei de Comerț. În 2021 și 2022 ar urma să fie produse în nordul Italiei zece milioane de doze.

Vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fe produs în Italia - începând din iulie -, o premieră în Uniunea Europeană (UE), care nu l-a autorizat încă, declară Camera de Comerţ italiano-rusă pentru AFP. ”Vaccinul va fi produs începând din iulie 2021 în instalaţia (întreprinderii farmaceutice italiano-elveţiene) Adienne, în Lombardia, la Caponago, în apropiere de Monza”, în nordul Italiei, declară un comsilier de presă al Camerei de Comerţ, Stefano Maggi, într-un interviu telefonic.

Zece milioane de doze Sputnik V urmează să fie produse până la finalul lui 2022 în nordul Italiei

”Zece milioane de doze urmează să fie produse începând de la 1 iulie şi până la 1 ianuarie 2022”, declară el, subliniind că este vorba despre ”primul acord la nivel european în vederea producerii pe teritoriul UE a vaccinului Sputnik V”, relatează News.ro .

Vaccinul rusesc Sputnik V nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, însă a trecut săptămâna trecută de o etapă-cheie în vederea unei desfăşurări în UE, prin lansarea examinării sale de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) cu sediul la Amsterdam. În urma acestui anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reproșuri din partea Rusiei în privința amânării validării vaccinului Sputnik V de către EMA

Fondul suveran rus, propietarul vaccinului, a reproşat din nou, marţi, EMA că a ”amânat luni de zile” procesul validării Sputnik V. Rusia argumentează că vaccinul Sputnik V este validat în 46 de țări. Rusia denunţă de asemenea în mod violent declaraţii ale unei membre a Consiliului de Administraţie al EMA, care a comparat autorizarea de urgenţă a vaccinului rusesc Sputnik V de către unele ţări europene cu ”ruleta rusă”.

Critice faţă de o validare și de o campanie de vaccinare europeană pe care le consideră prea lente, mai multe state membre UE s-au orientat către vaccinuri neaprobate încă. Ungaria a început să administreze vaccinul rusesc Sputnik V populaţiei ungare luna trecută, iar Cehia şi Slovacia recomadă Sputnik V și au dat comandă în Rusia.

”Dacă vaccinul nu este autorizat în Europa până la 1 iulie 2021, dozele produse vor fi cumpărate de către Fondul suveran rus şi distribuite în ţările în care vaccinul Sputnik V este deja autorizat”, declară pentru AFP Stefano Maggi.

Vaccinul rusesc, deși primit cu scepticism, i-a convins în timp pe experții occidentali

Primit mai întâi cu scepticism în Occident, primul vaccin rusesc împotriva COVID-19 i-a convins între timp pe experţi, după publicarea unor rezultate în revista de specialitate The Lancet, potrivit cărora vaccinul rusesc are o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale covid-19.

În prezent, trei vaccinuri sunt autorizate în UE - Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford. Un al patrulea vaccin, al Johnson & Johnson, face obiectul unei cereri de autorizare. În afară de Sputnik V, alte două vaccinuri - ale Novavax şi CureVac - sunt în curs de examinare la EMA. Contactat de AFP, Ministerul italian al Sănătăţii nu a dorit să comenteze acest anunţ, mai precizează sursa citată.

Photo 211443772 © Stanislav Sukhin - Dreamstime.com