Doza zilnică de aspirină scade riscul de cancer

Doza zilnică de aspirină scade riscul de cancer

Aspirina luată zilnic scade cu 20% riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, se arată într-un nou raport al cercetătorilor britanici, publicat în Lancet.

Aceştia au analizat opt studii care au inclus mai mult de 25 000 de persoane, însă alţi experţi consideră că studiile nu sunt suficient de concludente, încât medicii să poată recomanda persoanelor sănătoase să ia zilnic aspirină.

Cercetătorii spun că efectele se văd după douăzeci de ani de tratament cu aspirină. Astfel, riscul de a face cancer pulmonar sau de prostată scade cu 20% şi chiar cu 35% în cazul cancerelor gastrointestinale, precum cel de colon. Cum majoritatea subiecţilor studiilor au fost bărbaţi (doar o treime au fost femei), nu se cunoaşte dacă aspirina are efect şi asupra cancerului de sân.

Rezultatele studiilor au stârnit controverse

Totuşi, cerectătorii îndeamnă la prudenţă. "Rezultatele studiilor reprezintă un mare progres. Efectul aspirinei de combatere a cancerelor este destul de concludent", afirmă Eric Jacobs, epidemiolog la Institutul American de Oncologie. Alţi specialişti sunt mai rezervaţi însă. "Nu cred că trebuie să începem să prescriem tratamente cu aspirină pe baza acestui studiu", crede Raymond DuBois, specialsit în prevenirea cancerului la Universitatea din Texas.

Aspirina este recomandată de foarte mult timp cardiacilor, însă poate avea efecte adverse serioase, precum hemoragii gastrointestinale şi risc de atac cerebral în cazul bătrânilor.

Ne puteți urmări și pe Google News