DOVADA că investitorii ocolesc România. DOCUMENTUL care arată cum ne-am automarginalizat în domeniul energiei

DOVADA că investitorii ocolesc România. DOCUMENTUL care arată cum ne-am automarginalizat în domeniul energiei

Dacă în 2011, România se afla pe locul 13 la nivel mondial între țările cele mai atractive pentru investiții în enegie regenerabilă, schimbările legislative din ultimii patru ani și lipsa predictibilității acestora au determinat scăderea accentuată a atractivității Romaniei pentru investitorii în energii verzi, potrivit unui raport Ernst&Young.

Astfel, în ultimii 4 ani România a coborat 22 de poziții în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă, ocupând pozitia 35, conform ultimului raport EY -Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Raportul evidenţiază India şi Egipt ca exemple de ţări care atrag tot mai multe investiţii străine, reflectând investiţiile majore şi proiectele importante rezultate din eforturile guvernelor de a-și atinge obiectivele propuse şi din reformele politice menite să îmbunătăţească climatul de investiţii.

„Instituţiile statului şi factorii de decizie trebuie să depună eforturi pentru stabilirea de politici energetice transparente şi credibile pe termen lung, care să realizeze un echilibru între interesele investitorilor, consumatorilor și statului în domeniul electricității produse din surse regenerabile de energie.", este de părere Florin Vasilică, Partener şi Lider al departamentului de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce semnalele din Europa rămân amestecate, semnale politice pozitive de pe mai multe piețe sunt în măsură să genereze un impact pozitiv în anul care vine. Franţa a urcat pe locul şapte, ca urmare a progreselor înregistrate de politica sa energetică care au generat o mult aşteptată certitudine privind ambiţiile legate de energiile regenerabile ale ţării până în anul 2030, mai scrie în raport.

În mod similar, amendamentele suplimentare introduse în legislaţia privind licitaţiile competitive din Polonia, dar şi angajamentul Suediei de a renunţa la energia nucleară în favoarea energiilor regenerabile în proporție de 100%, trimit un semnal clar pieţei în ansamblul ei.

Între timp, Marea Britanie a coborât pe locul opt al indexului, cea mai joasă poziție de până acum, în contextul neclarităților legate de modul în care „contractele pentru diferență” din această ţară vor fi suficiente pentru stimularea investiţiilor în capacităţi noi de producție, în timp ce Italia a coborât pe locul 16 în urma apariţiei informațiilor legate de scăderea tarifelor la energia solară pentru noi proiecte.