Două țări NATO în prag de război. Care este miza confruntării

Două țări NATO în prag de război. Care este miza confruntării

Tensiunile recente din Marea Mediterană riscă să rupă NATO, după ce două state membre s-au aflat în pragul conflictului. Navele Greciei și ale Turciei au fost la un pas de a deschide focul acum câteva săptămâni, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat începerea explorărilor în estul Mării Mediterane.

Divergențele dintre Turcia și Grecia sunt vechi și pleacă de la pretențiile fiecăruia dintre cele două state privind controlul apelor teritoriale. Grecia consideră, conform unei rezoluții ale Națiunilor Unite, că platoul său continental se întinde până la 200 de mile maritime în jurul insulelor sale locuite. Numai că aplicarea acestei reguli, ar lăsa Turcia fără niciun drept la Marea Mediterană. Turcii vor să fie luată în considerare și lungimea țărmului pe care îl are fiecare țară. Mai mult, vor ca regula celor 200 de mile să se aplice doar pentru insulele aflate la cel mult jumătatea distanței dintre țărmurile continentale ale Greciei și, respectiv, Turciei.

 

Discuția despre jurisdicția maritimă a revenit în actualitate în contextul goanei după hidrocarburi. Toate statele din zona Mediteranei explorează posibile rezerve de gaze naturale, după ce Egiptul a descoperit un zăcământ gigantic în zona numită Zohar. Pentru Turcia, care înregistrează deficite comerciale masive în special din cauza importurilor energetice, este vitală identificarea și exploatarea oricăror resurse. Pentru Grecia, mizele sunt aceleași, mai ales că încă nu a depășit șocul provocat de criza economică din 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Recent, Turcia a anunțat că a descoperit în Marea Neagră resurse imense de gaze naturale, estimate la 320 de miliarde de metri cubi. Ankara speră să înceapă exploatarea lor în maximum 3 ani și să își reducă astfel dependența energetică de importurile de gaze. Dacă va reuși să rezolve și divergențele cu Grecia și să înceapă exploatări noi și în estul Mării Mediterane, Turcia va reuși să rezolve problemele economice pe care le înfruntă în acest moment, iar Erdogan va reuși să-și consolideze autoritatea într-un moment în care tot mai mulți turci încep să o conteste.