Un nou studiu a arătat că două linguri de miere sunt mai mult decât recomandate. Mierea este un remediu împotriva răcelii și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Mai mult, o poți adăuga și în prăjituri.
Mierea este foarte bună pentru rețete, în special pentru deserturi, dar și pentru sănătate. Un nou studiu a arătat că ea calmează durerile de gât, te scapă de răceală și de alte afecțiuni. Mierea îmbunătățește câțiva indicatori cheie ai sănătății cardiometabolice.
Cercetătorii au mai descoperit că mierea scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras. Mai mult, ea promovează nivelurile crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației. Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, a declarat că mierea este un aliment extrem de sănătos, chiar dacă conține 80% zahăr. Aceasta are în compozițieși proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi.
Studiile anterioare arată că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită, iar cercetătorii au descoperit că zahărul din miere nu este nociv. Ei au făcut și un experiment și au dat oamenilor 40 de grame de miere pe zi (aproximativ două linguri).
Cât de important este consumul de miere
Persoanele care au consumat câteva linguri de miere de salcâm sau de miere din florile de trifoi s-au simțit mai bine și au scăpat de afecțiuni. Cu toate astea, pasteurizarea poate slăbi beneficiile mierii. Autorii studiului au declarat că mierea procesată nu mai are atât de multe beneficii.
Experții au mai recomandat oamenilor să consume mierea goală, cu iaurt, ca tartinat sau ca sos pentru salată. Ei au mai declarat că trebuie să evitem mierea procesată și să o cumpărăm din locuri sigure pentru a scăpa de problemele de sănătate.
În concluzie, studiul arată că oamenii trebuie să mănânce două linguri de miere pe zi pentru a scăpa de problemele de sănătate și pentru mai multă energie. Amintim și că mierea este recomandată copiilor de peste un an și că părinții trebuie să fie foarte atenți, potrivit realitatea.md.