Două greșeli majore care îl pot duce în prăpastie pe Putin

Două greșeli majore care îl pot duce în prăpastie pe Putin

Președintele rus Vladimir Putin are o reputație binemeritată de tactician abil și decident hotărât. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, a gestionat greșit răspunsurile Rusiei la două crize majore: prăbușirea pieței petrolului și pandemia cu noul coronavirus.

Testele efectuate în februarie și cea mai mare parte a lunii martie au fost tratate de un singur laborator în Siberia, ceea ce înseamnă că majoritatea cazurilor de Covid-19 au fost greșite clasificate ca pneumonie, bronșită, gripa etc.

Nu a ajutat ca autoritățile să incrimineze răspândirea „informațiilor false” sau să aresteze un medic proeminent pentru contestarea statisticilor oficiale în timp ce încerca să livreze măști la un spital rural sărac.

Acum , când pe rețelele de socializare apar mereu imagini cu ambulanțele care stau la cozi kilometrice așteptând să depună persoane infectate în spitalele supraaglomerate din Moscova, nu mai este posibil ca Putin să pretindă că totul este sub control.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul rus de sănătate se lupta și înainte cu probleme cronice de sănătate ale populației: tuberculoză, maladii cardiace, alcoolism, etc. Iar numeroși experți în sănătate publică se tem că actuala pandemie va duce situația la un punct de ruptură.

Rusia este, de asemenea, una dintre puținele țări care se confruntă simultan cu o speranță de viață scăzută și o populație îmbătrânită, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la Covid-19.

Tendința lui Putin de a delega decizii cu privire la politica de pandemie guvernatorilor regionali l-ar putea ajuta să nu mai cadă în sondaje, dar pe termen scurt, și este puțin probabil ca această tactică să ducă la o politică bine gestionată pe termen lung.

Toate acestea compromit planul lui Putin de a modifica Constituția pentru a-i permite să îndeplinească două mandate în calitate de președinte, permițându-i să rămână în funcție până în 2036 (când va avea la 84 de ani).

Deși Parlamentul a aprobat deja modificările, Putin și-a propus să le supună unui referendum, inițial programat pentru 22 aprilie, dar acum amânat pentru nu se știe care dată.

Chiar înainte de pandemie, referendumul era un pariu periculos. În martie, un sondaj al Levada Center a arătat un sprijin pentru modificările constituționale de doar 48%. Este probabil ca acest număr să scadă semnificativ în lunile următoare.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta arată că încrederea cetățenilor în Putin a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 14 ani.

Ceea ce se întâmplă în continuare este greu de prevăzut cu certitudine, dar un lucru este clar: legitimitatea regimului Putin va fi pusă la încercare mai mult ca niciodată.