În primul comunicat comun al celor două grupuri, acestea le cer ”fraţilor lor mujahedini din Irak şi Levant să nu se mai ucidă între ei şi să se unească împotriva campaniei Americii şi a coaliţiei sale diabolice”. Apelul se referă la divergenţele între grupul SI, care s-a distanţat de Al-Qaida şi a proclamat un califat (stat islamic) în Irak şi Siria, şi Frontul Al-Nosra, filiala siriană al-Qaida, care a rămas loială şefului organizaţiei, Ayman al-Zawahiri.

Al-Qaida din Magrebul Islamic şi Al-Qaida din Peninsula Arabică i-au rămas loiale lui Ayman al-Zawahiri, foarte critic la adresa grupării Statul Islamic.

Acest apel se adresează, de asemenea, opoziţiei siriene moderate care încearcă să-l răstoarne pe preşedintele Bashar al-Assad şi care este susţinută de Statele Unite şi de aliaţii săi arabi.

În comunicat, Aqmi şi Aqpa îi invită de asemenea pe ”toţi cei care au ridicat armele împotriva tiranului Bashar şi a miliţiilor sale să nu se lase păcăliţi de America şi să nu devină pionii lor”, relatează Agerpres.