Două drone, depistate în nordul și sudul Republicii Moldova. Originea aparatelor de zbor
- Ana Munteanu
- 10 noiembrie 2024, 18:52
Republica Moldova. Două drone au fost depistate duminică pe teritoriul țării. Primul caz s-a înregistrat în localitatea Fîrlădeni, raionul Căușeni, iar cel de-al doilea caz pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi, Rîșcani. Potrivit poliției, acestea ar face parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina noaptea trecută.
Oamenii legii, sesizați de un locuitor al satului Fîrlădeni
Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), în jurul orei 10:00, polițiștii din Căușeni au fost sesizați de un locuitor al satului Fîrlădeni despre prezența unei drone în adiacentul localității.
Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat. La fața locului au venit toate serviciile specializate.
După ce au investigat aparatul de zbor, specialiștii secției tehnico-explozive a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP au stabilit că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil. Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în această noapte.
Încă o dronă căzută în nordul țării
O altă dronă a fost depistată duminică pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi, Rîșcani. Zona a fost izolată, iar specialiștii secției tehnico-explozivă urmează să investigheze aparatul de zbor.
Specialiștii IGP au anunțat că nu există riscuri sau pericole pentru siguranța cetățenilor din regiune. Cercetările la fața locului continuă.
Măsuri de precauție pentru cetățeni
Acesta nu este primul incident de acest gen. Anterior au mai fost depistate fragmente de proiectile sau dronă de tip „Shahed”, în mai multe localități din preajma frontierei cu Ucraina. Cazurile sunt înregistrate în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei.
Cel mai des fragmentele sunt depistate de polițiștii de frontieră în timpul misiunilor de serviciu. Totodată, în cazul identificării elementelor unor proiectile, cetățenii sunt îndemnați să fie prudenți și să contacteze imediat Serviciul 112.
Potrivit organelor de forță, este foarte important ca elementele să nu fie atinse cu mâna sau cu alte obiecte. Acestea pot prezenta un risc sporit pentru viață, de aceea necesită a fi tratate cu maximă securitate.