Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a petrecut ani de zile fiind ascuns după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să-l omoare din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat la o prelegere din New York. El a fost transportat la un spital de unde s-a transmis că este în stare gravă.
Un polițist din statul New York care asigura securitatea la eveniment l-a arestat pe atacator. Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un tânăr de 24 de ani din Fairview, New Jersey. Matar ar fi fost prins cu un permis de conducere fals pe numele Hassan Mughniyah. Prenumele este același cu Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, iar numele de familie este același cu Imad Mughniyah, comandantul militar Hezbollah ucis într-o operațiune CIA-Mossad în 2008.
Atac asupra scriitorului
Atentatul asupra vieții lui Rushdie a fost făcut la doar câteva zile după ce Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat că acuză un membru al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran pentru încercarea de a angaja asasini pentru a-l ucide pe fostul consilier pentru securitate națională John Bolton, într-o aparentă tentativă de răzbunare asupra asasinării lui Qasem Soleimani.
Shahram Poursafi, alias Mehdi Rezayi, un rezident al Teheranului, a încercat să plătească persoane cu 300.000 de dolari pentru a-l ucide pe Bolton în Washington sau Maryland în numele Forței Quds, potrivit documentelor instanței.
„Departamentul de Justiție are datoria solemnă de a-și apăra cetățenii de guvernele ostile care încearcă să-i rănească sau să-i omoare”, a declarat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție. „Nu este prima dată când descoperim comploturi iraniene de a ne răzbuna împotriva unor indivizi de pe teritoriul SUA – și vom lucra neobosit pentru a dezvălui și a perturba fiecare dintre aceste eforturi.”
Lecția pentru Iran
Aceste două comploturi, legate sau, cel puțin, inspirate de Iran nu sunt o coincidență. Ei vin în timp ce America și Uniunea Europeană încearcă – încă o dată – să depășească diferențele și să ajungă la un acord de reînnoire a acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA.
Iranul a arătat în trecut că atunci când se confruntă cu o amenințare reală, acționează rațional și ia măsuri pentru a-și păstra regimul. Nu există niciun motiv să credem că nu va face același lucru acum dacă i se va prezenta o amenințare clară de acțiune militară sau chiar sancțiuni severe din partea SUA sau UE.
Iranul trebuie să învețe că nu va câștiga prin agresiune – în acest caz, două comploturi criminale pe pământ american în doar câteva zile. Dacă acea lecție nu este transmisă acum, aceasta va fi o oportunitate ratată care va duce la dezastru, potrivit The Jerusalem Post.