Dotări de ultimă oră pentru intervenţiile la situaţii de dezastre

Dotări de ultimă oră pentru intervenţiile la situaţii de dezastre

Prezent la Arad, unde participă la cel mai mare exerciţiu de protecţie civilă şi intervenţie în caz de dezastre din Europa, la care iau parte 10 ţări, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-locotenent Vladimir Secară, a anunţat că se vor cumpăra noi unităţi mobile pentru intervenţii la accidente colective şi calamităţi.

Astfel toate cele opt inspectorate regionale vor fi dotate, în următorii doi ani, cu astfel de unităţi mobile. Investiţia se ridică la peste 1,6 milioane de euro, iar o maşină completă costă peste 200.000 euro. Anunţul a fost făcut în timp ce Vladimir Secară o informa pe reprezentanta Comisiei Europene pe teme de mediu, Pia Bucella, despre tehnica de intervenţie românească.

„În acest moment, avem trei astfel de autospeciale în România, la Iaşi, Bucureşti şi Craiova. Am ales aceste zone pentru dotările iniţiale pentru că aici există riscurile producerii unor cutremure. Suntem în procedură de achiziţie pentru încă 8 astfel de mijloace, astfel pe fiecare regiune, care are fiecare în jur de 5 judeţe, să avem un astfel de echipament. Pentru deservirea completă a acestei maşini, care cuprinde împachetare,  despachetare corturi, instalarea generator de curent electric şi generator de căldură, pentru un timp de instalare de 15 minute sunt necesari 32 de oameni“, a spus şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-locotenent Vladimir Secară.   Unităţile mobile pentru intervenţie la calamităţi şi accidente colective au în componenţă atât echipamente de descarcerare şi de prim-ajutor, cât şi un spital mobil cu aparatură medicală de urgenţă. Aplicaţia HUROMEX 2008 a început în Ungaria, continuă în Arad şi este evaluată de observatori din ţările UE şi NATO.  Au avut loc simulări pe ştrandul din oraş, la fostul combinat chimic şi pe lacul de la Ghioroc.

Ne puteți urmări și pe Google News